avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua. ma numesc Georgiana si am o nedumerire in vederea concediului pentru cresterea copilului: am intrat in prenatal pe data de 28 aug. 2009 am nascut pe data de 4 oct 2009, ce ma intereseaza este ca cele 126 de zile expira pe 31 decembrie 2009 dupa care intru in CIC, cand expira CIC copilul are 2 ani si aproape 3 luni, nu cumva trebuia sa intru in CIC mai devreme ?
Cel mai recent răspuns: emilik , utilizator 21:54, 7 Martie 2010
Nu neaparat. Daca a-ti vrut sa luati toate cele 126 de zile, CIC va expira in momentul cand copilul va implini 2 ani. Asa e si denumirea: concediu crestere copil pana la 2 ani (sau la 3 , cand e cazul).
Puteati avea mai putine zile de concediu medical, obligatoriu fiind cele 42 zile dupa nastere.
Dupa ce veti termina concediul prenatal veti intra in concediu pentru cresterea minorului pana la data cand minorul va implini varsta de 2 ani.
Deci concediul pentru cresterea copilului nu este de 2 ani....ci de aproximativ 1 an 10 luni si jumatate.
Buna dimineata!Nu am stiut unde sa incadrez mesajul meu, de aceea am scris aici si imi cer scuze pt eventualele neplaceri!
Am si eu 2 intrebari, sper sa ma puteti ajuta.
Sunt in concediu de crestere a copilului, am baietelul bolnav si am fost nevoita sa prelungesc si al treilea an, iar acum trebuie sa mai stau cu el si al patrulea an, sunt unicul parinte pt copilul meu. In aceste conditii ce venituri voi avea? Momentan primesc indemnizatia de 85%.
Va multumesc!
emilik:
1. Puteti beneficia de prevederile OUG 158/2005:
Art. 26. -
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. -
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

2. Mai puteti beneficia si de prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil bolnav adela79 adela79 Buna ziua. Am o problema legata de o salariata care a nascut, mai are o saptamana si expira concediul de maternitate (cele 126 zile). De concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ingrijire copil monica.daliu monica.daliu Buna ziua, Am 2 copii, unul de 4 ani si unul de 2. In ultimul an am beneficiat de 11 zile concediu medical, din care 6 pentru ingrijirea unuia dintre copii. ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal de 3 ani? mandica pirvescu mandica pirvescu vreau sa va intreb daca exista posibilitatea sa-mi prelungesc concediul pentru cresterea copilului cu inca un an si daca da, cum se modifica imdemnizatia sau ... (vezi toată discuția)