avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Radiologie dentara la parterul unui bloc de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Radiologie dentara la parterul unui bloc de locuinte

Buna ziua,
Va rog sa ma imi spuneti care este legislatia care prevede autorizatiile/avizele/acordurile necesare pentru a functiona o radiologie dentara la parterul unu bloc de locuinte.
Precizez ca radiologia sustine ca nu are nevoie de acordul vecinilor sau al asociatiei de proprietari.
Cui se pot adresa vecinii speriati de nivelul de radiatii? ( in special vecinii care locuiesc deasupra viitoarei radiologii).
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:27, 29 Noiembrie 2019
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante
Care este statutul spatiului unde se intentioneaza sa functioneze cabinetul de radiokogie dentara?
Daca spatiul face parte din condominiu,obligatoriu este necesar acordul vecilor si al asociatiei de proprietari
Pentru functionare cabinet care utilizeaza aparate radiologice este obligatiriu sa se izoleze si sa se securizeze peretii spatiului respectiv
Este un spatiu care din constructie a fost prevazut ca spatiu comercial - proprietate a unei societati comerciale care nu este inclusa pe lista membrilor asociatiei.
Proprietarii au inchiriat spatiul unei societati care doreste deschiderea unui cabinet de radiologie dentara. Acestia sustin ca nu au nevoie de acordul vecinilor, cu toate ca sunt 2 apartamente chiar deasupra acestui spatiu (et.1.). Voiam sa aflu unde pot depune o sesizare pentru a verifica corectitudinea informatiei si care este legea care prevede obligatiile pe care la are o astfel de firma.
Acordul vecinilor si al asociatiei este necesar doar atunci cand se schimba destinatia spatiului din 'locuinta" in altceva. Vedeti art 40 L196/2018, eventual si formularul ONRC la inregistrarea societatilor comerciale care fac referire tot la acest art 40. Cum acel spatiu comercial nu este "locuinta", nu e nevoie de acordul vecinilor sau al asociatiei.

Vecinii sunt speriati degeaba.

#1 Nu e prima radiologie dentara sau stomatologie cu aparat RX la parter de bloc.

#2 Substantele radioactive nu se cumpara la liber de la aprozar. Cabinetul trebuie sa aibe o autorizatie, inclusiv operatorul/medicul trebuie sa faca un curs si sa capete patalama. Licenta de funtionare RX se capata in urma unei inspectii care, printre altele, masoara si nivelul de radiatii inclusiv la vecini (daca nu cumva laboratorul are alte forme de protectie in spatele carora se pot face masuratori loco). Daca nivelul e peste limita admisa, inspectorul nu da patalama cabinetului. Inspectiile sunt periodice.

#3 Aparatele de RX dentare din ziua de azi sunt foarte sensibile si au nevoie de radiatii extrem de mici pentru o 'poza' dentara. Practic la 1-1,5 metri distanta de aparat (valori de acum cativa ani buni) poti sta fara grija (ma refer la operator, deci persoana expusa zilnic) => oricine sta dincolo de un perete de beton n-are de suferit.

#4 Din cazua de #3, in vest de mult timp nu se mai fac inspectiile/autorizarea cabinetelor precum la #2 daca e vorba numai de aparate pt RX dentare, numai operatorii/medicii se autorizeaza (ca sa stie cum se pastreaza/manipuleaza substanta radioactiva). Noi am ramas de caruta, ca de obicei, ghiciti de ce.

EdituraMaxim a scris:

Voiam sa aflu unde pot depune o sesizare pentru a verifica corectitudinea informatiei si care este legea care prevede obligatiile pe care la are o astfel de firma.

Puteti incerca la CNCAN, ei sunt primii care se ocupa de securitate in domeniul surselor radioactive.
[ link extern ] /
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere cabinet stomatologic la parterul blocului elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com De curand un vecin mi-a solicitat acordul pt. deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul blocului in care locuiesc. Eu nu am vrut sa semnez dar am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic cu radiologie ... diana_16_04 diana_16_04 Buna ziua! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic cu radiologie intr-un spațiu ce are din punct de vedere juridic statutul de “spațiu comercial” ... (vezi toată discuția)
Cabinet stomatologic in bloc Martina B Martina B Buna seara. Locuiesc intr-un bloc la etajul 1.La parter(adică exact dedesubt-ul locuinței mele)își desfășoară liniștit de ceva timp activitatea un ... (vezi toată discuția)