avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ESTE CORECT?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ESTE CORECT?

Buna ziua . Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Tatal copilului a deschis proces civil pentru reducerea pensiei de întreținere pe care l a câștigat, fiind redusă. Acesta a motivat că nu mai lucrează în străinătate, ca din 2017 locuieste in localitatea de domiciliu, dar are rezidență în Italia. Doar pe baza declarațiilor regulamentului si a unei adresa cu data din 2017 eliberată de firma unde a lucrat ca acesta si a încheiat contractul de muncă si nu mai prestează la acea firma. Instanta a concluzionat că trebuie sa reducă pensia de intretinere chiar dacă acesta nu a făcut nici un efort sa se angajeze timp de 2 ani. Va intreb instanță nu avea obligația să se sesizeze din oficiu cu privire la cele declarate de reclamant si sa ceara informatii de la instituțiile din localitatea de domiciliu ca acesta locuieste efectiv acolo (politie)?
Cel mai recent răspuns: catalina45 , utilizator 06:38, 2 Decembrie 2019
Buna seara,

Dvs. trebuia sa invederati instantei faptul ca reclamantul nu locuieste efectiv la adresa pe care a indicat-o in cererea de chemare in judecata si sa solicitati sa faca diligente pentru a afla domiciliul real al acestuia, mentionand ca locuieste in fapt, in Italia.
De asemenea, in calitate de parata aveati obligatia si interesul sa faceti dovada veniturilor reale ale reclamantului. In lipsa unei astfel de dovezi, instanta nu avea de unde sa stie ca la data cand s-a judecat procesul fostul sotul are si alte venituri si, drept urmare, hotararea a fost pronuntata in baza probelor depuse la dosar de fostul sot.
Totodata, aveati posibilitea sa solicitati instantei sa intreprinda anumite demersuri pentru a afla veniturile reale realizate de fostul sot, insa aceasta solicitare trebuie motivata pentru a fi admisa de instanta.
Buna seara. Va multumesc mult pentru raspunsul transmis. Pt ca m am reprezentat singura nu am stiut ca pot formula întâmpinare. De altfel nu m am gandit ca va fi prezent și el la ultimul termen. Dacă fac recurs mai pot cere cele precizate de dv?


Exista o hotărâre prin care s a stabilit plata pensiei de întreținere de 150 euro. Dar pentru ca tatăl a pierdut recursul si apel a deschis acțiune pt reducerea pensiei de întreținere motivat de faptul că nu are loc de muncă si locuieste in Romania. La ultimul termen, doar pe baza declarației acestuia însă a redus pensia de intretinere. Nu a făcut instanță n8ci un demers pt a stabili domiciliul real ci s a bazat doar pe declaratia acestuia.
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
In aceasta situatie calea de atac este apelul, nu recursul.
Da, puteti solicita instantei de apel sa dispuna masuri pentru aflarea domiciliului real al fostului sot si de asemenea, demersuri pentru aflarea veniturilor realizate de acesta.
Insa, trebuie sa stiti ca orice solicitare facuta in fata unei instantei trebuie motivata pentru a fi incuviintata. Deci, atentie cum faceti o solicitare in fata instantei si cum argumentati aceasta solicitare.
Daca nu va permiteti sa angajati un avocat va fi foarte dificil sa castigati procesul. Nu vreau sa va descurajez, dar nici nu vreau sa aveti impresia falsa ca este usor sa castigati un astfel de proces fara a avea asistenta juridica, doar in baza unui raspuns primit pe forum, pentru ca un astfel de proces implica mult mai multe aspecte juridice.

Referitor la cel de-al doilea mesaj postat de dvs., legea da posibilittaea oricaruia dintre parinti sa solicite printr-o noua cerere de chemare in judecata modificarea pensiei de intretinere stabilita printr-o hotarare judecatoreasa, intrucat in acest caz nu exista autoritate de lucru judecat.
Daca reclamantul nu locuia la domiciliul indicat in cererea de chemare in judecata, aveati obligatia sa faceti dovada domiciliului real al reclamantului si in cazul in care nu cunosteati acest domiciliu sa solicitati instantei sa faca diligente pentru aflarea acestuia, pentru ca, repet, instanta nu are de unde sa stie unde locuieste in fapt reclamantul.





Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Va multumesc pt raspuns. La acest moment nu mi permit un avocat . De fapt toatevactiune le am făcut singura făcând referire la articole si temeiuri. Acum nu gasesc un temei pe care sa il pot preciza in apel cu referire la solicitarea de informații privind domiciliul sau poate nu exista cerere de administrare probe.

Editat : citare in intregime mesaj anterior
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intentare partaj persoana domiciuliu necunoscut VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! As vrea sa stiu cum procedeaza instanta in cazul intentarii unui proces de partaj, daca sotul nu sta in fapt la adresa mentionata in C.I. si nu vrea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara crinastirbei crinastirbei Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia alimentara in urmatoarea situatie: - fostul sot a deschis proces de reducere pensie alimentara pentru copilul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Dany32 Dany32 Buna! Sunt divortata de 8 ani,am o fetita de 11 ani incredintata mie spre crestere si educare! Fostul sot a fost obligat la plata unei pensii alimentare in ... (vezi toată discuția)