avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul degradant civic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul degradant civic

Buna ziua, imi puteți spune și mie va rog despre "sporul degradant civic" sau "sporul de rușine" care se acorda celor care lucrează pe vidanja, ce procent are și în baza la ce lege se calculeaza, unde este cuprins in codul muncii sau cum se acorda ?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Avocat Iulian Galeș , utilizator 15:42, 12 Decembrie 2022
Nu am auzit de denumirea acestui spor. Poate fi vorba de spor pentru conditii grele de munca si acesta este mentionat in contractul colectiv de munca (cuantum spor, in procent la salariu si nominalizare beneficiari) si in contractul individual de munca al lucratorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba de această hotărâre de guvern "HOTĂRÎRE nr. 735 din 26 iunie 1990"
Respectiva HG instituie sporul pentru conditii grele, vatamatoare, periculoase. Acordarea sporului se face conform mentiunilor din mesajul meu anterior.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hg nr.735 din 26 iunie 1990 privind aprobarea unor masuri de atragere, mentinere şi stabilizare a personalului din activitatea de salubrizare şi canalizare

ARTICOL UNIC Prevederile Hotaririi Guvernului nr. 496/8.05.1990 emisa pentru municipiul Bucuresti se extind si la celelalte judete, inclusiv cu completarile din anexa.

ANEXA 1 MASURI de atragere, mentinere si stabilizare a personalului din activitatile de salubritate si canalizare
1. Pentru munca depusa in activitatile de salubritate si canalizare ale localitatilor se acorda "spor pentru munca in conditii degradante civic" calculat la salariul tarifar astfel:
a) 50% pentru muncitorii de la colectarea, transportul, neutralizarea gunoiului si cel de la vidanjarea, intretinerea si repararea sistemelor de canalizare, inclusiv soferii si mecanicii de utilaje care participa efectiv la operatiunile din aceste activitati;
b) 25% pentru activitatea de reparatii si intretinere recipienti, utilaje de salubritate si autospeciale de canalizare si muncitori care executa lucrari de dezinsectie, dezinfectie si deratizare;
c) 15% pentru personalul operativ si tehnic productiv care lucreaza direct cu personalul prevazut la lit. a) si b).

2. Sporurile pentru conditii de munca deosebite - nocive sau periculoase si cele pentru conditii grele de munca cuvenite potrivit legii se pot acorda concomitent, in cazul ca aceste conditii exista la acelasi loc de munca.

3. Stabilirea concreta a locurilor de munca si a meseriilor care beneficiaza de aceste masuri se face de catre primariile judetene si a municipiului Bucuresti, la propunerea consiliilor de administratie ale intreprinderilor de profil.

4. Personalul navetist prevazut la pct. 1 poate beneficia de transport gratuit la si de la locul de munca.

5. Influentele financiare rezultate din aplicarea acestor masuri vor fi inregistrate la cheltuielile generale ale intreprinderilor in cauza.

- actul normativ este in vigoare -
[ link extern ]
Buna ziua, am adus în discuție hotărârea 735/1990 și mi sa spus că a fost abrogată de legea 153/217, până la urmă care este adevărul, mai este în vigoare sau nu, daca plătesc consultație, mă puteți ajuta ?
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2019
sorin20061, utilizator

Alte discuții în legătură

Sporuri aliiice aliiice buna ziua, am o rugaminte imi puteti da si mie cadrul legal pentru acordarea sporului degradant civic? va multumesc (vezi toată discuția)
Adeverinta grupa a-ii-a de munca liana istrate liana istrate Buna dimineata! Am si eu doua intrebari 1. In cazul in care o persoana incadrata ca vopsitor - in perioada 1970-1980 - si care a primit si spor toxic (deci a ... (vezi toată discuția)