Mă numesc Popa Carina, fiica numitului Popa Eugen și Popa Maria.
Părinții sunt divorțați iar recent tata a decedat (mama a păstrat numele după divorț). Divorțul a avut loc în anul 2001.
Mama a depus actele la notar pentru succesiune.
Am fost chemată și eu, dar m-am dus cu 2 zile înainte de programare pentru a mă informa în clar despre ce este vorba.
Doamna notar mi-a spus așa:
pe lângă mine și mama (nu am alți frați s-au surori) s-a anunțat și o persoană pe numele Z******u Sorina, care pretinde că este fiica tatălui meu. Aceasta a depus un certificat de naștere pe care scrie:
Nume: Z******u Sorina
Mama: Z******u Florica
Tata: Popa Eugen
Născută: 1993
Certificat de naștere emis în anul 2008.
Eu nu am văzut acel certificat deoarece d-na notar a spus că nu are voie să mi-l arate (era o copie xerox, nu știu dacă legalizată). Doar mi-au fost citite informațile enumerate.
Doamna notar mi-a cerut să dau o declarație că o recunosc ca și soră iar eu am refuzat. În această situație a sunat-o pe mama să vină să-și ia actele deoarece succesiunea nu va mai avea loc. Eventual să revenim peste 1 an.
Este normal ceea ce s-a întâmplat?
Este valabil acel certificat de naștere?
De ce eu trebuie să certific că acea persoană este fiica tatălui meu (dintr-o aventură, după cum se insinuează) ?
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca nu o recunoasteti ca sora, veti dezbate succesiunea in instanta , deci nu mai aveti ce face la notar.
Pe acea fata, tatal dvs a recunoscut-o in 2008. daca credeti ca nu ii e fiica, puteti contesta recunoasterea .. dar asta tot in instanta.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e nimic anormal.
exista 2 variante Tatal a recunoscut-o de bunavoie prin declaratie la starea civila.
varianta 2- afost actionat in judecata de mama pt stabilirea paternitatii, caz in care puteti gasi cauza pe portaljust, tastati dupa numele tatalui dvs sau al fetei aceleia.
Daca filiatia a fost stabilita pe cale judecatoreasca, nu aveti ce contesta, va trebui sa o recunoasteti ca sora si e mai ieftin sa va intelegeti sa dezbateti succesiunea la notar.
Daca a recunoscut-o , puteti contesta recunoasterea filiatie, insa nu va ajuta daca e intr-adevar fata tatalui dvs.. doar cheltuiti niste bani.
Am căutat deja pe portal just ro însă nu am găsit nimic. Mă gândes că fiind vorba de anul 2008 ar trebui să fie pe site (dacă ar exista).
După divorțul de mama în 2001 tata a avut o relație de concubinaj cu mama fetei. Poate a fost cumva "constrâns sentimental" să facă o faptă "bună" și să o recunoască. Nu am cum să-l mai întreb acuma.
Dacă eu contest recunoasterea filiatie (acea declarație) ea cu ce contraargumente poate veni?
De ce sa fie "constrans sentimental" ? Fiind vorba de copilul sau, era obligat in primul rand moral si apoi, legal sa o recunoasca.
Copiii nascuti in afara casatoriei au aceleasi drepturu cu cei nascuti din casatorie.
Diferenta este ca cei nascuti in afara casatoriei trebuie recunoscuti, iar cei din casatorie nu, legea instituind o prezumtie de paternitate in privinta acestora.
Daca cunoasteti relatia de concubinaj dintre mama acestei persoane si tatal dvs. nu aveti de ce sa contestati recunoasterea filiatiei, nu exista motive, vi s-a explicat deja.
Nu mergeti pe ideea ca ati putea contesta filiatia pe motivul "constrangerii tatalui" pentru ca un astfel de motiv nu poate fi invocat in procesele de acest fel.