avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere copil de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere copil de catre tata

buna ziua,as dori sa intreb si eu ceva si va multumesc tare mult daca ma ajutati.
in ziua de azi nimic nu mai e credibil de acee a am si eu o dilema.
am sora vitrega cu care nu mai tineam legatura.la sucesiunea dupa mama am constat ca pe certificatul ei de nastere apare numele tatalui nostru .dar eu stiu sigur ca ea este din alta relatie ,chiar scrie in hotararea de divort ,,fiica dinanintea casatoriei''.acum eu nu stiu ,poate fi probata aceasta recunoastere a tatalui.urmeaza sa facem suucesiunea si dupa el.ea nu ar trebui sa aiba un act prin care sa demonstreze ca el a recunoscut-o?ea poarta in continuare numele mamei....nu trebuia sa -si schimbe numele dupa tata?
cam multe intrebari ...imi cer scuze ,insa chiar as dori sa stiu raspunsurile la aceste intrebari.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:29, 8 Februarie 2011
Daca numele tatalui apare pe certificatul de nastere, chiar daca s-a nascut inaite de casatorie, inseamna ca a recunoscut copilul.
Principiul este - copilul din afara casatoriei care si-a stabilit filiatia are aceeasi situatie legala ca si copilul din casatorie, atat fata de parinte , cat si fata de rudele acestuia.
poate tatal dvs a infiat-o, nu e obligatoriu ca apoi sa-i fi schimbat si numele.
o sa probeze sora cand va fi cazul, ca e fiica adoptiva sau altfel, a tatalui dvs
axiclau a scris:

pe certificatul ei de nastere apare numele tatalui nostru .dar eu stiu sigur ca ea este din alta relatie ,chiar scrie in hotararea de divort ,,fiica dinanintea casatoriei''.
...ea nu ar trebui sa aiba un act prin care sa demonstreze ca el a recunoscut-o?
ea poarta in continuare numele mamei....nu trebuia sa -si schimbe numele dupa tata?

In acea hotararea este precizat statutul ei de copil din afara casatoriei.
Dar hotararea aceea... nu decide cumva si asupra incredintarii ei? (banuiesc ca nu e mentionata doar asa ...in treacat)
Daca prin hotarare s-a decis asupra incredintarii, asta inseamna ca ea avea filiatia stabilita fata de ...ambii parinti = mama + tatal = cei ce au fost divortati prin acea hotarare.

Copilul care se naste in timpul unei casatorii are ca tata pe sotul mamei (in baza legii, nu prin recunoastere).

Copilul care se naste in afara (inaintea) casatoriei poate fi recunoscut (la nastere sau mai tarziu) de catre tata (fie el adevarat sau ...ba).

Daca recunoasterea a intervenit ulterior nasterii (filiatia fata de tata s-a stabilit mai tarziu) ea a ramas cu numele mamei (numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost stabilita mai intai).
Daca recunoasterea putea fi facuta printr-o simpla declaratie la starea civila, totusi, numele nu putea fi schimbat decat in baza unei hotarari judecatoresti prin care instanta sa fi incuviintat purtarea numelui aceluia fata de care filiatia s-a stabilit mai in urma (numele tatalui).
Asta este explicatia pentru care a ramas cu numele mamei. Nu s-a cerut si incuviintarea purtarii numelui.

Ea nu trebuie sa faca nicio alta dovada din care sa rezulte ca tatal dvs. este si tatal ei (ca acesta a recunoscut-o). Certificatul de nastere ii este de ajuns.

Dvs. insa aveti posibilitatea de a contesta recunoastrea daca ea nu corespunde adevarului. (in instanta, evident)
Recunosterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata. (art 58. codul familiei).

Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Stabilire filatie nume copil, ce inseamna................ rafaels rafaels [b]trebuie prin judecatorie, si ce documente e nevoi, asa mi-sa cerut de la starea civila sa treaca copilul pe nuemle tatalui, acum copilul e pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)