Buna ziua! Am o nelamurire. In situatia in care vreau sa beneficiez de cele 120 de zile de concediu pre/postnatal(sau cea mai mare parte din ele ) dupa nastere... concediul pentru cresterea copilului incepe dupa terminarea celor 120 de zile si are durata de 2 ani calendaristici, sau se acorda NUMAI pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, dupa cum scrie in legea maternitatii? In cazul in care are durata fixa de 2 ani si se acorda incepand cu prima zi dupa terminarea concediului de 120 de zile, as vrea sa merg la serviciu cat de mult pot inainte de nastere, pentru a sta acasa cat mai mult timp dupa nastere. Va multumesc!
Concediul de sarcina si lauzie este de 126 dezile pe care mama le poate lua cum doreste cu singura conditii ca dupa nastere sa ii ramana de efectuat minim 42 de zile din acestea. dupa aceste 42 de zile se poate intra in concediu pentru crestere si ingrijire copil. Concediu de crestere si ingrijire copil se va termina in ziua urmatoare celei in care copilul va implini varsta de 2 ani.
Ma scuzati pentru insistenta, insa doamna care se ocupa de protectia maternitatii in institutia la care lucrez mi-a spus ca acel concediu de crestere a copilului are durata de 2 ani si incepe in momentul in care se termina cele 126 de zile. Imi puteti spune cadrul legislativ care reglementeaza aceasta problema? Exista alte legi in afara de O.U.G.96/2003? Se apropie termenul sii eu sunt nelamurita, nu stiu cum sa fac...
Concediu de crestere a copilului are durata de 2 ani si se termina la data cand copilul implineste varsta de 2 ani ... acest concediu este reglementat de OUG nr.148/2005.
Art. 11 din OUG nr.148/2005 prevede ca, plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap; ....
Nu este obligatoriu sa va luati toate cele 126 de zile de concediu sarcina si lauzie, obligatorii sunt cele 42 de zile incepand cu ziua nasterii.
Poate ne spune doamna respectiva baza legala conform careia concediu este de 2 ani si nu pana un ziua urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani.