S.V.A.M a scris:
...mama mea a dobandit, prin succesiune, o cota parte din terenurile bunicului meu...
Există certificat de moștenitor după bunicul?
Dacă există și dacă mama dvs. este moștenitor (trecută la rubrica moștenitori din certificat) atunci nu mai putea să renunțe. Nu poți fi și A și nonA (și moștenitor și nemoștenitor). Odată acceptată o succesiune, nu se mai poate renunța la ea.
Este de văzut ce conține, mai exact, hartia scrisă...
Dacă este o hârtie prin care mama dvs. a renunțat la moștenirea bunicii, pe când bunica era încă
în viață, atunci este nulă. Nu se pot face înțelegeri valabile asupra unei moșteniri nedeschise încă. (adică înainte de a fi murit cel despre a cărui moștenire vorbim).
De ce? Pentru că nu poate negocia nimeni cu ...tanti cu coasa și să primească garanții că nu va pleca el
primul pe lumea ailaltă. (asta, așa, metaforic exprimat, că juridic e puțin mai complicat).
Ar fi mai bine să discutați direct cu un avocat, cu hârtiile pe masă.
Altminteri, aici ne putem da cu părerea, dar riscăm să fim pe lângă... (fiindcă nu cunoștem conținutul hârtiei și nici alte amănunte).
Ar trebui stabilită natura juridică a actului conținut de acea hârtie. (nu se confundă actul juridic cu hârtia pe care a fost scris). Să fi fost oare vreo promisiune a mamei de înstrainare a cotei sale părți dobândită de la bunicul? Asta ar fi valabilă, chiar fără autentificare. Dar cine ar putea ști ce este, fără să fi citit?
Cine, mai exact, sunt cei care „
s-au înțeles”? Doar ea și fratele X; bunica, mama și fratele X; toți cei 6 frați și bunica?
Orice amănunt contează.
Mai în glumă, mai în serios, începe să devină interesant și ...anotimpul în care a fost semnată hârtia aceea, dacă-mi spuneți că bunica a murit
în iulie. Au existat măcar 30 de zile de la data hârtiei și până să fi murit bunica? (dacă discutăm despre întreținere...).