avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire neautentificată
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire neautentificată

Buna ziua, mama mea a dobandit, prin succesiune, o cota parte din terenurile bunicului meu, ea provenind dintr-o familie cu 6 frati. Anul acesta s-au inteles sa cedeze drepturile asupra proprietatii unuia dintre frati, acesta urmand sa o ingrijesca pana la trecerea in nefiinta pe bunica mea (uzulfruct se numeste daca nu ma insel) care a si murit..din pacate, in luna iulie. Constransa de imprejurari, a semnat o hartie prin care renunta la aceste drepturi in favoarea fratelui insa acea hartie nu s-a inregistrat la niciun birou notarial, a fost mai mult un consens. Intrebarea mea este daca are vreo valoare acea hartie pentru ca mama nu vrea sa renunte la partea ei din casa parinteasca. A fost sunata si amenintata ca va fi data in judecata, este posibil acest lucru? Cum putem proceda mai departe? Va multumesc. Astept cu interes raspunsul Dvs!!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 03:59, 10 Decembrie 2019
Acel înscris, dacă este scris și semnat de mâna ei, poate avea efect juridic doar în fața instanței de judecată.
Dacă mama dvs va pierde procesul, va fi obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Nu știu cum va aprecia judecătorul, deoarece cât mama era în viață, nimeni dintre copii ei, nu aveau calitatea de moștenitor.
Era mult mai sigur, dacă mama îi făcea fratelui dvs act de donație cu contract de îngrijire.
Ce va decide judecătorul când va judeca e greu de presupus.
Daca a fost doar o "hartie de mana"si nu un act autentic încheiat la notar se poate discuta.Mergeti cu mama la un avocat,oferiți mai multe amănunte,prezentati acte și o sa va lămuriți.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna,

S-a realizat dezbaterea succesorala dupa bunicul dumneavoastra?

Numai in urma dezbaterii succesorale, cota-parte din dreptul de proprietate, odata determinata, poate fi instrainata.

Orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este nul absolut.

Inscrisul sub semnatura privata nu reprezinta o varianta legala de transfer a dreptul de proprietate.

Aceasta inscris nu are valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare, ori a unei promisiuni de donatie.

Daca survin neintelegeri in ce priveste imparteala, va puteti adresa instantei de judecata, oricand.

Totusi, trebuie verificat inscrisul sub semnatura privata, de catre un avocat.



Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S.V.A.M a scris:
...mama mea a dobandit, prin succesiune, o cota parte din terenurile bunicului meu...

Există certificat de moștenitor după bunicul?
Dacă există și dacă mama dvs. este moștenitor (trecută la rubrica moștenitori din certificat) atunci nu mai putea să renunțe. Nu poți fi și A și nonA (și moștenitor și nemoștenitor). Odată acceptată o succesiune, nu se mai poate renunța la ea.

Este de văzut ce conține, mai exact, hartia scrisă...
Dacă este o hârtie prin care mama dvs. a renunțat la moștenirea bunicii, pe când bunica era încă în viață, atunci este nulă. Nu se pot face înțelegeri valabile asupra unei moșteniri nedeschise încă. (adică înainte de a fi murit cel despre a cărui moștenire vorbim).
De ce? Pentru că nu poate negocia nimeni cu ...tanti cu coasa și să primească garanții că nu va pleca el primul pe lumea ailaltă. (asta, așa, metaforic exprimat, că juridic e puțin mai complicat).

Ar fi mai bine să discutați direct cu un avocat, cu hârtiile pe masă.
Altminteri, aici ne putem da cu părerea, dar riscăm să fim pe lângă... (fiindcă nu cunoștem conținutul hârtiei și nici alte amănunte).
Ar trebui stabilită natura juridică a actului conținut de acea hârtie. (nu se confundă actul juridic cu hârtia pe care a fost scris). Să fi fost oare vreo promisiune a mamei de înstrainare a cotei sale părți dobândită de la bunicul? Asta ar fi valabilă, chiar fără autentificare. Dar cine ar putea ști ce este, fără să fi citit?

Cine, mai exact, sunt cei care „s-au înțeles”? Doar ea și fratele X; bunica, mama și fratele X; toți cei 6 frați și bunica?
Orice amănunt contează.
Mai în glumă, mai în serios, începe să devină interesant și ...anotimpul în care a fost semnată hârtia aceea, dacă-mi spuneți că bunica a murit în iulie. Au existat măcar 30 de zile de la data hârtiei și până să fi murit bunica? (dacă discutăm despre întreținere...).
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)
Drept civil - succesiune Corama Corama Mama are in proprietate un ap de 4 cam. Acum 20 ani am dat fratelui 5000 UDS si intelegerea facuta cu el era ca sa renunte la dreptul lui de mostenire. La ... (vezi toată discuția)
Declaratie notar renuntare la susccesiune stanciulaurentiu91 stanciulaurentiu91 cind am facut taxa cu fratele meu am despagubit un nepot ptru a renunta la toate drepturile lui acum dupa 4 ani a murit fratele meu daca deschid taxa sa devin ... (vezi toată discuția)