Mama are in proprietate un ap de 4 cam. Acum 20 ani am dat fratelui 5000 UDS si intelegerea facuta cu el era ca sa renunte la dreptul lui de mostenire. La vremea respectiva am redactat de mana o intelegere care a fost semnata de noi doi si contrasemnata de 2 martori. Unul din martori a decedat anul acesta si al 2 lea martor este fiica mea (era majora la data respectiva). Intelegerea nu a fost legalizata la notariat. Fratele meu recunoaste intelegerea dar cei 5000 USD nu reprezinta 1/2 din valoarea apartamentului. Pe toata perioada aceasta, am locuit cu mama (acum in varsta de 90 ani, imobilizata la pat) si am adus multe imbunatatiri apartamentului. Fratele, impreuna cu sotia lui, vin si stau 15-30 min/saptamana, As avea nevoie de sfatul Dvs si care sunt pasii pe care sa ii urmez pentru a evita posibile problemele la momentul dezbaterii succesorale. Va multumesc anticipat.
raluk0207
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă prin "a evita posibilele probleme" va referiți la faptul ca fratele sa fie considerat renuntator, așteptați degeaba.
Hârtia pe care ați facut-o atunci este nula absolut. Niciun notar nu ar fi legalizat asa ceva, fiindcă reprezinta un pact asupra unei moșteniri viitoare, la acel moment mama fiind in viața.
Art 956 Cod civil
"Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii."
Legal, fratele dvs poate accepta oricând succesiunea și își poate pretinde drepturile succesorale.
Dacă la dezbaterea succesiunii este dispus sa renunțe...este un aspect ce tine exclusiv de constiinta dansului.
Nu puteți evita în nici un fel succesiunea la notar, și împărțirea moștenirii cu fratele la egalitate, 50/50%. Doar dacă vrea el să renunțe la moștenire.