Buna ziua.
Sotul meu a lucrat la OMV Petrom si in urma unui proces colectiv au obtinut plata retroactiva a unor drepturi salariale.
Hotararea a ramas definitiva si au primit banii.
OMV a contestat in instanta executarea silita, in speta onorariile imense incasate de avocat, executor judecatoresc si expert contabil, iar instanta a acceptat contestatia in parte, stabilind cuantumul acestor onorarii la niste valori rezonabile.
Problema este ca acum tuturor le-a venit poprire pentru diferenta intre onorariile imense incasate de avocat, executor si expertul contabil si cele rezonabile stabilite de instanta de judecata, desi nu ei au beneficiat acesti bani.
Este corect? Ce este de facut?
Daca sumele pretinse de avocat, executor si expert contabil au fost exagerate de ce nu le-a corectat prima instanta de judecata?
OMV și-a fructificat dreptul de la calea de atac la instanța superioară, și a avut câștig de cauză.
Prima instanță poate să greșească, de asta există și instanță superioară.
Dacă decizia este definitivă, nu mai aveți ce face.
Este vina dumneavoastră că ați acceptat să plătiți astfel de onorarii exagerate. Nu v-ați uitat la buzunar că-i suma cam umflată`?
Nciunul nu are pregatire juridica pentru a sti care este nivelul "rezonabil" al onorariilor.
De ce nu se stabilesc prin lege, ca la notari?
Nu mi se pare corect ca executarea silita sa se indrepte catre angajati (care si-au castigat pe buna dreptate niste drepturi de munca) si nu catre cei care au luat de fapt acesti bani.
La executori si experti, daca onorariile respecta plafonul, nu aveti ce face. La avocat la fel, daca ati acceptat onorariul acestora, e bun acceptat. Sunt cazuri in care instanta de judecata diminueaza onorariul avocatului, dar clientul este tinut sa-l plateasca pe cel stabilit prin contract - pentru munca prestata de avocat.