avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariul expertului contabil, surprinzator de mare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariul expertului contabil, surprinzator de mare

Buna ziua! Acum ceva vreme am auzit si eu despre o decizie a unei instante referitoare la niste venituri salariale neprimite. In total trebuiau sa le dea la oameni vreo 100000 lei. Din acestia vreo 10000 se cuveneau la avocat si la executorul judecatoresc in parte. Muncitorii au primit jumatate din suma adica 50000. Restul de vreo 30000 a revenit expertului contabil. Uimirea mea este... de ce a primit mai mult contabilul decat avocatul?? Pana la urma el oricum nu cred ca a facut mai nimic.. decat poate a introdus cateva date intr-un program de calculator.... In schimb avocatul cred ca a muncit mult mai mult... la instante... hartogaraie, legi si asa mai departe.... De ce a primit expertul mai mult decat avocatul??? :O Chestia asta se aplica si la ceilalti experti, experti tehnici , imobiliari si altii???
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:26, 28 Aprilie 2012
Din ce stiu eu( si ma refer la o hotarare judecatoreasca de acordare de drepturi salariale neprimite) in sentinta se mentioneaza suma care trebuie primita sub forma de drepturi salariale, la care se adauga alte cheltuieli de judecata stabilite de instanta.Aceste cheltuieli pot fi onorariul avocatului, cheltuieli cu expertize, contraexpertize dispuse de instanta, etc, care sunt suportate de partea care a fost obligata la plata, nu de persoana care a primit drepturile neacordate. La fel se procedeaza si in cazul executorului judecatoresc.


Pai si atunci de ce au primit jumatate din cat trebuia? Iar cei care au lucrat la dosar de ce au primit aceeasi bani ca si muncitorii? Ce drepturi aveau ei??
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Iulian81, utilizator
La sfarsitul perioadei de efctuare a expertizei tehnice, expertul tehnic judiciar intocmeste si depune la instanta, un raport de expertiza tehnica si un decont de cheltuieli (insotit de copii xerox dupa facturi fiscale, bonuri fiscale, etc. - documente doveditoare ale cheltuielilor efectuate) plus onorariu care se aproba de catre instanta de judecata.
La data incredintarii expertizei de catre instanta de judecata, dupa studierea dosarului cauzei la arhiva tribunalului/ judecatoriei, expertului tehnic intocmeste o nota de evaluare preliminara a onorariului plus taxe si impozite platite de catre acesta plus cheltuieli (benzina, hotel, diurna, cheltuieli cu materiale necesare intocmirii raportului). Nota de evaluare se depune la instanta pentru a lua cunostinta de aceasta, atat instanta cat si partile implicate in proces (sa se stie cat costa expertiza tehnica).
Daca evaluarea expertului i se pare instantei sau partilor in proces ca fiind exagerata, instanta la cererea unei parti (cea care a solicitat expertiza) poate desemna alt expert. Evaluarea expertizei se poate negocia in sala de consiliu inainte de inceperea derularii activitatilor de catre expert.
Expertul tehnic nu incaseaza bani decat prin biroul local de expertiza, in baza unei facturi fiscale si numai dupa ce instanta trimite la biroul de expertiza documentele necesare.
Volumul de munca la o expertiza tehnica poate fi apreciat numai de catre expertul tehnic.
Partile implicate in proces, de regula, pot negocia cu avocatul, onorariul acestuia. Avocatul are obligatia sa taie factura fiscala pentru toata suma incasata de la partile in proces si sa depuna copie dupa acest document la instanta.
O comparatie valorica intre onorariul expertului tehnic si onorariul avocatului poate fi hazardata, atata timp cat aprecierea se face in lipsa cunoasterii la detaliu a volumului de munca al avocatului, respectiv al expertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cost expertiza - rog raspuns urgent ! simina carmen simina carmen Buna ziua, Am si eu o nelamurire : De ce intr-un proces de stabilire a grupei de munca, costul expertizei tehnice este diferit de la un dosar la altul ? Cine ... (vezi toată discuția)
Plata expert judiciar floricris2009 floricris2009 Buna ziua. Daca la o expertiza efectuata de un expert acesta a solicitat suplimentarea onorariului, iar partile au formulat, dupa depunerea raportului de ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare neachitate Lazar Georgiana Lazar Georgiana Buna ziua! Rog colegii experti tehnici judiciari (precum si orice alte persoane avizate) sa imi impartaseasca cum au procedat in situatiile in care ... (vezi toată discuția)