avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna seara.socrii mei au donat in ani diferiti care o bucata de pamant ambilor fii pe care s-a contruit cate o casa, fiecare frate semnand ca nu are pretentii de la celalalt.
Aceeasi parinti au donat o casa pe numele ambilor frati anul acesta.
Intrebarea mea este daca poate fi revocara vreuna din donatiile precizate mai sus...nu stiu daca e important dar mentionez ca ambii frati erau casatoriti si aveau copii in momentul donatiei.va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:23, 13 Decembrie 2019
Nu se pot revoca donatiile decat in instanta pt ingratitudine, probabil ca nu e cazul.
Art. 1023

Cazuri

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2019
gi-jane2, moderator
Stimata doamna,

Donatiile pot fi revocate in situatii de exceptie, daca donatarul a atentat la viata donatorului, sau a unei persoane apropiate lui, daca exista emisa o hotarare definitiva, in ceea ce priveste savarsirea unei infractiuni, daca au fost exercitate acte de violente, ori ofense, la adresa donatorului, ori daca nu este asigurata subzistenta acestuia, in stare de nevoie fiind.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Donatia Kase Kase Donația,primită de la părinți,se anuleaza la judecătorie? (vezi toată discuția)
Am donat toți banii fiicei mele pentru cumpărarea unui case , am act de donație a banilor , dar acum fata se poartă foarte urât cu mine mă înjură și e MarianaAlupei MarianaAlupei Am act de donație a banilor pentru jumătate din casă ( un alt apartament ) a fiicei mele , care acum se poartă foarte urât cu mine , cum pot să reintru ... (vezi toată discuția)