Buna seara...am nevoie de un raspuns si mi-aș dori să mă ajutați.
Am avut o relație (concubinaj) de aproximativ 14 ani ,în care am avem 2 copii,o fetiță de 9 ani si un băiat de 14 ani.Acum câtva ani am decis sa ne separăm, copii rămânând cu mama mea.Mama copiilor a plecat in alta tara cu actualul ei concubin(motiv pentru care ne-am si despărțit).Acum putin timp mama mea a decedat ,iar eu fiind plecat cu munca in strainatate ,am acceptat la insistențele fostei soacre sa semnez un act pe propie raspundere la protecția copilui sect 1 Bucuresti,ca ea sa fie tutorele copiilor mei .Intre timp ,toate bune si frumoase pana la un anumit punct,iar in momentul cand ma întorceam in tara ,ma sunat si mi a spus că nu mai ma pot apropia de copii decat in prezenta ei ,pentru ca asa a invatat o un avocat.In acel moment eu am revenit in tara,insa nu mi am vazut copii.Dupa mai multe luni cand am revenit in tara ,ma sunat si mi a spus că totul a fost o minciună, pt ca fosta nu dorit acest lucru pentru ca il deranjează pe actualul ei concubin.Am evitat să vorbesc cu copii pe acest subiect tocmai pentru a nu ii implica in aceste probleme complicate ,dar imi dau seama ca acesta decizie nu a fost cel mai bun lucru. La revenirea în țară am fost la protecția copilului pt ca fosta soacra mi a spus că trebuie sa merg ,iar acolo am inteles ca ceea ce am semnat este încredințarea copiilor pe perioada in care sunt plecat ,iar aceasta declaratie trebuie reînnoită si semnata din 3 in 3 luni.Acum 2 luni am vazut copii plecati in strainatate fara vreun acord sau semnătura din partea mea .Intrebarea mea este :Poate pleca cu copii din tara fara acordul meu,daca fosta soacra este tutore a copiilor in lipsa mea?
Pe motiv că nu am fost sunat sau intrebat de autoritățile in cauza ,nu imi ramane decat sa ma gandesc doar ca a declarat despre mine,ca nu mai stie nimic sau ceva de genul .
Acea semnătura ma poate scoate din drepturile părintești?
Multumesc frumos si astept raspunsul dv.
Probabil ca ati perfectat un acord, in vederea deplasarii in strainatate, a minorilor.
Va sugerez sa verificati pe internet , pe portal www.portal.just.ro, daca a fost transata o cauza vizand autoritatea parinteasca.
In cazul in care nu a fost initial vreun dosar, in acest sens, va sugerez sa va adresati dumneavoastra instantei de judecata, in vederea determinarii formei de exercitare a autoritatii parintesti, respectiv, in vederea stipularii programului de vizitare.
In acest mod, vor fi stabilite drepturile, respectiv indatoririle parentale.
Autoritatea parinteasca exercitata in comun presupune luarea deciziilor majore din viata minorului , de catre ambii parinti.
(avem in vedere optiunile de o insemnatate majore, anume parasirea tarii, emiterea pasaportului individual pentru minor, efectuarea unei interventii chirurgicale majore, alegerea felului invataturii, efectuarea unui transfer scolar).
Masurile dispuse de instanta de tutela sunt in acord cu principiul preeminentei interesului minorului.
Consultati un avocat, pentru a va consilia, in acest sens.
Pana la semnatura, lipsa de interes va poate lua copiii. Copiii trebuie crescuti de parinti, dar daca acestia nu isi exercita drepturile si obligatiile, copiii pot fi ingrijiti legal de alte persoane.
Aveti nevoie de un avocat sa verifice situatia actuala, sa mergeti sa va vedeti copiii, sa ii luati...
In caz de divort
stavarion16
buna ziua,as dori sa ma ajutati cu o chestiune legata de divort...eu sunt casatorita de cinci ani in urma casatoriei a rezultat un copil .Momentan eu nu ma ... (vezi toată discuția)