avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit partaj

Buna ziua

Avem doi soti cu regim matrimonial comunitate de bunuri. Unul dintre acestia a facut credit bancar pt a achita fostului sau sot o suma stabilita ca datorie in urma partajului. Intrebarea este daca sotul supravietuitor celui care a facut creditul bancar este obligat ca in caz de deces al sotului care a facut creditul sa il achite dupa decesul acestuia? Mentionez ca sotul actual nu este vinovat de desfacerea casatoriei celor doi fosti soti prin divortul care a condus la partaj. Si, nici nu a fost consultat cu privire la angajarea creditului bancar de catre sotul sau. Poate banca sa il oblige sa plateasca creditul ramas neachitat dupa moartea sotului sau?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
wazz, utilizator
Cel mai recent răspuns: wazz , utilizator 14:18, 16 Decembrie 2019
Buna ziua,
Daca au facut partajul ce sa mai mosteneasca dupa moartea celuilalt sot, mai ales ca sunt si divortati...
Datoria o sa o preia mostenitorii celui in cauza, adica copiii, parintii, fratii, in functie de cine o sa preia bunurile...
Poate banca sa il oblige sa plateasca creditul ramas neachitat dupa moartea sotului sau?

Doar in calitatea de mostenitor.. daca mosteneste sotul parte sau tot ce avea sotia sa, printre care si proprietatea pt care a platit sulta, sigur ca va plati si creditul ramas, oricum in limita valorii bunurilor mostenite.
Daca nu vrea sa plateasca,poate da o declaratie de renuntare la mostenire si nu mai mosteneste nimic, nici bunuri si nici datorii.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
gi-jane2, moderator
nu m am referit la sotii divortati
ci la sotii casatoriti
mai cititi inca o data
M-a indus in eroara efirmatia:
Mentionez ca sotul actual nu este vinovat de desfacerea casatoriei celor doi fosti soti prin divortul care a condus la partaj. Si, nici nu a fost consultat cu privire la angajarea creditului bancar de catre sotul sau. Poate banca sa il oblige sa plateasca creditul ramas neachitat dupa moartea sotului sau?


O sa fie obligat sa plateasca daca accepta mostenirea sau exista bunuri comune ce pot fi executate de banca pentru recupararea prejudiciului.
Spre exemplu...Cumparati un apartament in timpul casatoriei-deci este bun comun...
In caz de deces banca, daca nu doriti dvs., poate solicita dezbaterea succesiuni si impartirea bunurilor, in functie de mostenitori...
Sa presupunem ca singurul bun ramas in urma dumneaei este acest apartament ( de fap jumatate din el, jumatate revenind sotului) si datoria...
Banca poate solicita fie sa preluati dvs., mostenitorii datoria si sa achitati rata in continuare, fie, daca nu acceptati prima varianta, sa vanda acest apartament, recupereaza datoria si restul va revine ( de fapt in urma vanzarii banca poate ramane doar cu jumatate din suma obtinuta la vanzare-cota de proprietare a fostei sotii, restul revenind la celalat proprietar in viata).
Sper ca s-a inteles ce vreau sa spun...
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
s-a inteles intrutotul , va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)