avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua ! Va rog,daca se poate sa ma ajutati cu o informatie .Sunt insarcinata in 7 luni ,am fost anagajata la o firma timp de 2 ani de zile,contractul de munca fiind pe o perioada determinata si expirand la data de 30.11.2019,eu la data aceasta fiind in concediu medical din luna iulie data 24.07.2019,cod 01 ,boala obisnuita.Mi s-a comunicat de catre cei de la locul de munca ,ca voi fi preluata in plata de catre cei de la CAS.M-am prezentat la CAS cu toate documentele necesare si mi s -a spus ca imi va fi platit doar concediul medical COD 01 ,iar concediul de maternintate nu imi va fi platit deoarece mi-am pierdut calitatea de asigurat.(Nu inteleg cum imi pierd calitatea de asigurat ,o data ce concediul medical se impoziteaza ),In concediul de maternitate ar urma sa intru pe 10.01.2020 ,iar nasterea 10.03.2019.Dupa lungi dezbateri mi -au comunicat ca voi fi preluata de CAS,doar ca imi este tare teama sa nu intampin probleme .Imi puteti explica va rog ,in situatia mea ,cei de la CAS sunt obligati sa imi plateasca atat concediul medical cod 01 ,cat si concediul de maternitate ? Iar in cazul in care voi intampina neplaceri ,cui sa ma adresez,unui avocat ,jurist ?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: OanaRosca , utilizator 18:15, 16 Decembrie 2019
Art. 23 din OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Depuneti certificatele la Casa de sanatate, trebuie sa le platesca.
Ordonanta o gasiti mai jos
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate dumitrachectin dumitrachectin Buna ziua, Am următoarea situație. În data de 15 februarie contractul meu de munca se va încheia unilateral, postul meu se va desființa, am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Iulia9222 Iulia9222 Buna ziua!Sunt insarcinata in 4 saptamani pe data de 26 august o sa mi se termine contractul de munca am lucrat 1 ani si ceva...voi putea intra in concediu de ... (vezi toată discuția)
Decontare concediu maternitate de catre cas Deni sa Deni sa Buna ziua! In data de 27.09.2018 am fost constransa de catre angajator sa-mi semnez demisia, cu preaviz de 15 zile, data de incetare a contractului fiind ... (vezi toată discuția)