avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident munca

Buna ziua ,eu in data de 12-09-2019 am avut un accident de munca,fiind vorba de o sina de cale ferata de 8 m ce a cazut de la inaltimea de 1,5 m si ma lovit peste piciorul stang provocand-umi o fractura bimaleolara la peroneu,,,,mai exact in aceasta data mentionata mai sus ma aflam in timpul serviciului la SC.RELOC.SA .CRAIOVA,,,in hala de reparatii locomotive,la care seful meu mi-a zis sa cobor in canal(unde se repara locomotive )deasupra canalului exista sine de cale ferata,,,apoi colegii mei au desfacut sina din sistemul de prindere pt a fi schimbata,la indicatia sefului,,,,la un moment dat sina le a scapat si a cazut in canal peste mine,lovind-uma peste picior.Mentionez ca nu sa folosit macaraua pt a mentine sina.La momentul respectiv nu purtam bocanci,deoarece nu puteam sai folosesc fiind marime mica,si altii de marimea mea nu aveau la magazie.In momentul de fata sunt in concediu medical.Va rog frumos sa ami spunet daca pot sa dau firma in judecata pt daune morale si daune materiale constand in cheltuieli suportate de mine pt servicii medicale,Iar in ce consta faptul ca nu purtam bocanci(pe care nu erau marimea mea la magazie)daca pot lua amenda pt asa ceva.Mentionez ca de 4 ani nu am mai primit nici o pereche de bocanci...Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2019
, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:27, 8 Iulie 2020
Buna ziua,
Ati primit Procesul verbal de cercetare a evenimentului, dosarul de cercetare, cu viza ITM?
Daca da, ce scrie la capitolul "persoane responsabile de producerea accidentului"?
Art. 18 din Legea 346/2002
Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Legea-
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
In urma cercetarii evenimentului produs, dosarul se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimentul se inregistreaza ca AM de catre firma care completeaza formularul FIAM.
Angajatorul are obligatia sa dea victimei PV de cercetare AM (nu dosarul de cercetare) si formularul FIAM. Aceleasi documente, angajatorul le depune la CJP in vederea platii de catre aceasta a prestatiilo si serviciilor decontate din Fondul national unic pentru AM si BP la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toti angajatorii.
In baza facturilor/ chitantelor pentru plata cheltuielilor facute de dvs. va incadrati la lit.g)
Pentru a cere daune materiale si sau daune morale va trebui sa deschideti actiune in instanta impotriva firmei. La actiune veti anexa copii xerox dupa PV de cercetare AM si formularul FIAM. In instanta puteti solicita sa se aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii.
Va trebui sa dovediti comisiei de cercetare AM si ulterior in instanta ca nu ati primit pe fisa de magazie, bocanci de protectie pe masura dvs.
Daca ati semnat in fisa de magazie pentru primire bocanci d eprotectie si nu ati mentionat ca numarul nu este pe masura dvs. puteti avea si dvs. o responsabilitate in producerea evenimentului.
va multumesc pt raspunsul dvs.dar mie nu mi sa dat nici o fisa pt bocanci de la magazie,am vrut sa ai schimb (bocancii )dar mereu zicea ca nu au marimea mea,deasemenea nu mi sa dat nici un PV pt accident de munca,mentionez ca bocancii pe care ai am sunt de la angajarea mea adica de 4 ani,si oricum fractura bimaleolara este mai sus de unde ar fi acoperit bocancii.Deasemenea nu am primit nici un document de la ITM ,cu toate ca am sunat la ITM CRAIOVA si de acolo mi au zis ca sa inregistrat ca accident de munca.Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2019
, utilizator
Cereti angajatorului in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa va dea documentele respective.
Daca nu aveti fisa de magazie cum se poate deovedi de catre angajator ca v-a dotat cu bocanci de protectie ? Trebuia sa semnati undeva de primire a echipamentului de protectie/ sortimentele de EIP.
Bocancii ia luat seful nostru de la magazie si nea dat la toata echipa acum 4 ani,noi ( cei din echipa nu am semnat nimic ) personal nu am semnat nimic .Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2019
, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)
Despăgubiri morale accident de muncă mortal Pavaroti Pavaroti Buna ziua, Am un prieten care a decedat din cauza unui accident de muncă, din vina angajatorului, a cazut de pe o schela metalica neasigurata. Patronul s-a ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? GABIBOSS GABIBOSS Daca in urma unui accident de munca din vina angajatorului am ramas cu .incapacitatea de a folosi mana stanga la nivel normal, angajatorul trebuie sa.mi ... (vezi toată discuția)