Speta este urmatoarea. am un contract de munca (respectiv un loc de munca pentru care iau salariul lunar) si in paralel, pentru durate scurte 2, 3 luni, am contracte de prestari servicii pentru care compania angajatoare plateste impozitul de 10% , venituri care imi sunt platite ca "venituri din alte surse" in baza acelor contracte de presatari servicii. Sunt si aceste venituri, luate in calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului, pe langa cele din salariu? Daca da, care sunt conditiile? deocamdata am doua pareri contrare, a contabilului meu care sustine ca legal "Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară” care spune ca nu ma incadrez pentru ca la mine nu sunt venituri enumerate mai sus, ci venituri din alte surse, si parerea unui avocat care spune ca atata timp cat veniturile din alte surse sunt niste venituri pentru care s-a platit impozit ( de catre compania angajatoare) vor fi luate in calcul. Lamuriti-ma, va rog, cum statu la acest capitol si ce acte ar trebui sa am, daca intr-adevar beneficiez de aceste venituri pentru calcului indemnizatiei.
OUG 111/2o1o
art.3
(1) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) și (2) și art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
....
Codul Fiscal
art.67 Definirea veniturilor din activități independente
(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
....
In speta, acele venituri sunt luate in calculul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului.
Craciun Fericit! Va multumesc pentru raspuns, dl. Cornel Vasile. Prin urmare, veniturile din contractele de prestari servicii se iau in calcul pentru indemnizatie. Stiti cumva si care sunt actele pe care trebuie sa le prezint cand se face calculul? Este necesara o adeverinta cu veniturile din contract, de la compania angajatoare, altceva in plus mai este nevoie? Multumesc tare mult!