Buna ziua. Am si eu o intrebare... Parintii mei au cumparat pe numele fratelui meu un teren (loc) de casa cu vanzare cumparare. La notariat ei au inserat in contract o clauza de interdictie de instrainare in favoarea mea. Ce inseamna mai exact ? ca fratele nu poate instraina fara acordul meu, sau ar putea instraina si fara acordul meu ? Eu am vreun cuvant important de spus daca el vrea sa vanda terenul ?
Din cele relatate de dvs. ar reiesi ca fratele nu poate sa vanda terenul fara acordul dvs. Mie insa o astfel de clauza nu mi se pare a fi una legala, intrucat , existenta acestei clauze limiteaza dreptul de proprietate al cumparatorului , care trebuie sa fie exclusiv si absolut, conform legii, anume , dreptul de dispozitie si ca atare mie acest act mi se par a fi sanctionabil cu nulitatea .
Sunteti sigur ca vorbim despre un contract de vanzare-cumaprare?
Da! Inseamna ca fratele dvs nu poate vinde fara a avea acordul dvs!
Este foarte posibil ca in actul de vanzare cumparare sa se fi inserat prevederea ca banii provin din imprumut de la dvs si atunci s-a notat aceasta interdictie de instrainare in favoarea dvs pentru a va proteja "imprumutul". Ceea ce inseamna ca la o eventuala vanzare banii proveniti din vanzare sa fie impartiti cu dvs. Banuiesc ca la asta s-au gandit parintii cand au cumparat pe numele fratelui si actul a fost incheiat in sensul aratat mai sus. De ce nu cereti un extras de informare de la cartea funciara sa vedeti exact care este mentiunea?