avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decăderea unui parinte din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decăderea unui parinte din drepturi parintesti

Buna ziua. Am o fetiță de 11 luni născută în urma unei relații cu un bărbat de care m am despartit in urma cu 6 luni. Fetița este pe numele meu dar el apare că tata in certificatul ei. In ultimele 6 luni, de cele mai multe ori mă mintea că vine la fetița dar apoi se făcea dispărut cu săptămâni, in ultimele 2 luni nu i a dat fetitei nimic. Din cauza faptului că fetita va crește va fi conștientă iar tatăl ei are toate șansele să o facă să sufere pt că mereu promite că vine și nu vine, am hotărât să încerc să îl decad. Am căutat pe internet legislație și am văzut că poate fi decăzut doar daca maltratează copilul sau consuma alcool sau stupefiante. El consuma stupefiante de 15 ani, acesta a fost și unul dintre motivele despărțirii, consuma in casa sau ajungeam la certuri groaznice pt că venea acasă sub influența lor iar copilul era născut. A și venit in putinele vizite amețit de nu știa pe ce lume e. Eu la începutul anului voi merge la tribunal sa discut cu un avocat pt că din ce am citit e un proces greu. Dar dacă eu declar că el consuma stupefiante chiar și în prezența fetei, cum pot dovedi? Analize dar ce dovezi am că a fost de nenumărate ori sub influența lor în prezența fetei? Oare am vreo șansă cu acest detaliu legat de stupefiante sa fie decăzut? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 18:06, 29 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă puteți să dovediți că este dependent de droguri puteți să obțineți ca numai dvs să exercitați autoritatea părintească asupra copilului.
Cpnform legii nr. 272/2004, un părinte poate să exercite exclusiv autoritatea părintească în cazul unor motive întemeiate, ca de ex: alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru
infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală,
infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.
Stimata doamna,

Nu este aplicabila sanctiunea decaderii din drepturile parintesti, aceasta fiind incidenta in situatii de exceptie, cand sunt savarsite acte insemnate de abuz, fata de minor.

Insa va puteti adresa instantei de judecata, in vederea acordarii autoritatii exclusive.(prin aceasta forma de autoritate parinteasca, dumneavoastra luati deciziile majore , din viata minorului).

Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea autorității părintește exclusive Emiliano12 Emiliano12 Prin exercitarea autoritatii părintesti exclusive celalalt părinte își pierde dreptul de a avea contact cu copilul sau cind si cum dorește? (vezi toată discuția)
Incredintare copil dumi_iuliana dumi_iuliana Buna ziua,am 33 de ani sunt casatorita de 14 ani si am o fetita de 8 ani.Sotul meu este intr-o inchisoare din strainatate de un an si nu i s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Custodie totala edymic edymic Buna ziua . Fica mea in varsta de 25 de ani a stat in concubinaj 3 ani cu un baiat , si din relatia lor a rezultat o fetita acum in varsta de un an si patru ... (vezi toată discuția)