avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Depunere declaratiei unice este obligatorie?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Depunere declaratiei unice este obligatorie?

Buna ziua,

Nu imi este clar, si nu am gasit pe cineva sa-mi explice clar, de aceea va rog, daca se poate, sa imi explicati in termeni cat mai simpli:

- Prin depunerea declaratiei unice, si platirea impozitului aferent, beneficiez sau nu, de casa de asigurari de sanatate?

- Pot opta pentru a nu beneficia?

Daca nu beneficiez, de ce platesc acest impozit?
Daca beneficiez, nu pot opta pentru a nu plati, si in consecinta, a nu beneficia?
Veniturile mele sunt doar din dividende.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2020
WStefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 18:48, 1 Ianuarie 2020
Depunerea declaratiei unice este obligatorie pentru orice sursa de venit, alta decat salariul.
Daca venitul anual realizat este mai mic decat echialentul a 12 salarii minime pe economie, se achita doar impozitul pe venit (intre 6% si 16%, in functie de tipul de activitate care genereaza venitul). Fiind un impozit, este o obligativitate si nu genereaza niciun fel de beneficiu.
Daca venitul este egal sau mai mare decat cele 12 salarii, se achita atat impozitul, precum si CASS (asigarari de sanatate) , respectiv, CAS (pensie) .
In ceea ce priveste sanatatea, sunteti asigurat cat timp achitati CASS, indiferent de sursa venitului.
Refuzul de a depune declaratia unica si, implicit, de a achita impozitele aferente, este incalcarea codul fiscal si se pedepseste in consecinta.
In consecinta, daca venitul este peste 12 salarii minime, atunci sunt obligat sa platesc atat impozit, cat si CAS si CASS, si beneficiez de CAS si CASS, corect?
Daca venitul din dividende este peste 12 salarii minime se plateste CASS, impozit nu se plateste pentru ca este retinut la sursa, CAS este optional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazin online emma.dn97@yahoo.com emma.dn97@yahoo.com Buna ziua. Doresc sa îmi deschid un magazin online de haine, mai exact pe Facebook și Instagram. As vrea sa înființez și o firma pentru ca totul sa fie ... (vezi toată discuția)
10% din plafonul de 12 salarii sau din 10% din valoarea dividendelor? virgilbrd77 virgilbrd77 Buna ziua! Va rog un exemplu de calcul al impozitului CASS datorat in urma unor dividende cu valoare de 50000 lei. Asociatul are impozitul achitat pe cele 12 ... (vezi toată discuția)
Impozitare venit din arenda avrigeanu.ileana avrigeanu.ileana Ce contributii se mai retin la sursa de arendas? Tot impozit si sanatate? Mulțumesc (vezi toată discuția)