In 2007 am obtinut un credit bancar ipotecar pe 30 ani .Pentru a obtine acest credit am fost nevoita ca mama mea sa devina CO-DEBITOR.
Care sunt drepturile respectiv obligatiile unui co-debitor in cazul unui contract ipotecar.Specific ca in contractul cu banca singurele precizarui legate de co-debotor sunt urmatoarele:"solidar si indivizibile fata de banca"
Exista posibilitatea ca fratele meu sa ceara mostenire pe partea mamei bazandu-se pe calitatea aceteia de co-debitor?
Mama dvs. , prin contractul pe care l-a semnat , devenind codebitor, si-a asumat raspunderea ca in eventualitatea in care debitorul principal -dvs. va veti afla in situatia in carenu mai puteti plati, creditorul isi poate recupera creanta de la mama . Solidar si indivizibil, presupune ca atat dvs. cat si mama rapsundeti in aceeasi masura , creditorul isi poate satisface creanta de la oricare dintre dvs., debitor si codebitor ( solidaritatea) . , pentru intreaga suma datorata( indivizibilitatea).
Nu inteleg, cum sa ceara fratele mostenirea..mama dvs. este in viata si nu se pune problema mostenirii.
In orice caz, in privinta bunului/bunurilor ipotecate, creditorul poate urmari bunul in mainile oricui s-ar afla. Daca bunul sau bunurile vor fi instrainate , acestea vor fi urmatite de creditor . Daca fratele mosteneste bunul respctiv, acceptand succesiunea, accepta autiomat si creanta.
fratele dvs intra in discutie la mostenire doar in situatia in care si mama dvs (codebitor ) este proprietara unei cote parti din imobilul achizitionat prin acel credit si ipotecat. In aceasta situatie fratele dvs trebuie sa achite si datoria/ratele proportional cu cota parte acceptata la succesiune.=D>
Multumesc pentru raspuns .
Dar daca mama decedeaza in urmatorul an iar fratele meu isi va cere dreptul de mostenire doar dupa ce se termina de platit rata .Atunci el are drept de mostenire ?
In concluzie, fratele meu are drept de mostenire in urma mortii mamei mele asupra acestui imobil sau nu are drept de mostenire?