avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Co-debitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Co-debitor

Buna ziua,

Va aduc in vedere urmatorul caz :

In 2007 am obtinut un credit bancar ipotecar pe 30 ani .Pentru a obtine acest credit am fost nevoita ca mama mea sa devina CO-DEBITOR.
Care sunt drepturile respectiv obligatiile unui co-debitor in cazul unui contract ipotecar.Specific ca in contractul cu banca singurele precizarui legate de co-debotor sunt urmatoarele:"solidar si indivizibile fata de banca"
Exista posibilitatea ca fratele meu sa ceara mostenire pe partea mamei bazandu-se pe calitatea aceteia de co-debitor?


Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 17:07, 6 Decembrie 2009
Mama dvs. , prin contractul pe care l-a semnat , devenind codebitor, si-a asumat raspunderea ca in eventualitatea in care debitorul principal -dvs. va veti afla in situatia in carenu mai puteti plati, creditorul isi poate recupera creanta de la mama . Solidar si indivizibil, presupune ca atat dvs. cat si mama rapsundeti in aceeasi masura , creditorul isi poate satisface creanta de la oricare dintre dvs., debitor si codebitor ( solidaritatea) . , pentru intreaga suma datorata( indivizibilitatea).
Nu inteleg, cum sa ceara fratele mostenirea..mama dvs. este in viata si nu se pune problema mostenirii.
In orice caz, in privinta bunului/bunurilor ipotecate, creditorul poate urmari bunul in mainile oricui s-ar afla. Daca bunul sau bunurile vor fi instrainate , acestea vor fi urmatite de creditor . Daca fratele mosteneste bunul respctiv, acceptand succesiunea, accepta autiomat si creanta.
fratele dvs intra in discutie la mostenire doar in situatia in care si mama dvs (codebitor ) este proprietara unei cote parti din imobilul achizitionat prin acel credit si ipotecat. In aceasta situatie fratele dvs trebuie sa achite si datoria/ratele proportional cu cota parte acceptata la succesiune.=D>
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns .
Dar daca mama decedeaza in urmatorul an iar fratele meu isi va cere dreptul de mostenire doar dupa ce se termina de platit rata .Atunci el are drept de mostenire ?
In concluzie, fratele meu are drept de mostenire in urma mortii mamei mele asupra acestui imobil sau nu are drept de mostenire?


Multumesc!
are drept numai daca este proprietara si mama dvs :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co-debitor contract imprumut cu ipoteca si calitate de sot IuliaPopescu IuliaPopescu Buna ziua, v-as ruga sa ma lamuriti, in cazul decesului co-debitorului unui contract de imprumut cu ipoteca, cu calitatea de sot - ce se intampla in cazul ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii unei persoane decedate care era coplatitor la un credit djpedros djpedros Buna ziua, Mama mea a decedat anul trecut si dorim sa facem dezbaterea succesiunii. Ea era si coplatitor la un credit de nevoi personale cu ipoteca ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar FFLORIN1976 FFLORIN1976 Bună ziua! Am un credit ipotecar în chf la CEB , creditul este pe numele meu cu soția codebitor și mama mea la fel codebitor. În momentul de față eu ... (vezi toată discuția)