avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratii false salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratii false salarii

Buna ziua!
As dori sa reclam pt evaziune fiscala firma la care inca mai lucrez pentru declaratii false privind plata salariilor si retinerea abuziva a zilelor de concediu.
Mentionez ca am in plan o demisie tocmai din cauza acestor nereguli. Timp de 2 ani si jumatate se pare ca am salariul minim declarat de angajator. Am verificat contractul de munca si am solicitat modificarea salariului in consecinta banilor pe care ii primesc in plic lunar (bani la negru). Mentionez ca diferenta dintre declarat si incasat este majora => de aprox. 4000 lei. De mai bine de un an de zile nu am mai semnat niciun fluturas, nu se dau salariile pe card, singura dovada de plata a salariului o am prin alerta pe care o primesc de la contributia la pilonul 2pe adresa personala de mail.
Totodata, in fiecare an se retin automat 7-8 zile din concediu pt perioadele de sarbatori (in special pt cele dinre Craciun si Anul Nou) si unele punti din cursul anului. Desi unii dintre noi nu avem o problema sa lucram in acele perioade si ar trebui sa fie dreptul nostru de a alege cand si cum ne folosim zilele de concediu. Din punctul meu de vedere, daca se doreste suspendarea activitatii pt unele perioade, firma ar trebui sa-si asume acele zile libere ca bonus pt angajati si nu de a retine obligatoriu din CO al angajatilor,

Catre ce autoritati ma pot indrepta?
Ce sanctiuni risca firma?
Pot solicita daune?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2020
mebi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 6 Ianuarie 2020
Buna ziua, Prima data faceti o sesizare la ITM.
Apoi in functie de raspunsul primit, actionati in instanta impotriva firmei.
Ce sanctiuni risca firma?
Pot solicita daune?
Evaziunea fiscala nu intra in competenta ITM-ului , ci a ANAF-ului sau Politiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire si santaj leorot leorot Sunt administratorul unei firme de taxi. In 2008 am avut un taximetrist angajat la negru, pe care l-am dat afara in urma insusirii de catre acesta a unor sume ... (vezi toată discuția)
Bani in plus la salariu CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT Buna seara, Primirea de bani in plus la salariu, la negru, este considerata munca la negru? Care este sanctiunea ITM-ului in acest caz? Va multumesc ... (vezi toată discuția)