avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ocupare abuziva a spatiului comun a unei case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ocupare abuziva a spatiului comun a unei case

Buna ziua, in 2016 am cumparat un imobil intr-o casa din Bucuresti, in care existau 2 proprietari: demisol si parter+mansarda, iar spalatoria din curtea casei era detinuta in coproprietate 1/2 - 1/2, in timp ce curtea este in indiviziune 40-60%. Noi suntem proprietarii majoritari: parter+mansarda, 1/2 spalatorie si 60% din curte. In 2018 s-a vandut si demisolul. Noul proprietar a venit si s-a apucat de renovat, iar din martie 2019 si-a inchiriat spatiul unor cetateni strani care desfasoara activitati comerciale [nu ne-au cerut niciun acord], dar si locuiesc in prezent in zona comuna [spalatorie+camera de trecere]. Despre aceasta camera de trecere, trebuie sa va precizez faptul ca vechiul proprietar al demisolului, pentru ca nu avea iesire direct in curte [intrarea este separata, din strada], a ridicat [fara autorizatie, in 2000] pe curtea comuna o camera de legatura, intre peretele exterior al spatiul lui si spalatorie, cu usa de iesire in curte [practic, aceasta era tot o camera comuna - fiind ridicata pe terenul curtii 40-60% si din ea se intra in spalatoria 1/2-1/2]. Aceast lucru s-a intamplat anterior momentului cand noi am achizitionat imobilul. Pana sa vina noul proprietar in 2018, noi aveam cheie si puteam intra si depozita lucruri in aceasta camera comuna si in spalatorie. Totul a fost ok pana la inceputul lui 2019 cand noul proprietar s-a apucat sa faca modificari si si-a asumat, fara discutii si fara sa ne anunte, aceste zone comune. A inceput prin a folosi lucrurile depozitate pe post de schela [a distrus o canapea etc] moment in care ne-am luat lucrurile si am avut o discutie ca renoveaza si le ducem inapoi in spatiu. Am asteptat sa termine, insa intre timp a schimbat butucul si ne-a “taiat accesul”. Cum lucrarile tot continuau si bagase picamarul in zonele comune, am fost peste muncitori si pentru ca nu ne-au lasat sa intram in zona, am reusit sa facem 2 fotografii. Practic, proprietarul de la demisol a sapat in fundatia casei ca sa coboare spatiile comune [camera de legatura si spalatoria] la nivelul demisolului. Cand am vrut sa vorbim cu el, n-a fost de gasit. Cand s-au terminat lucrarile pe 1 martie 2019, am aflat cu stupoare ca spatiul a fost inchiriat cum spuneam mai sus, iar cetateanul strain are birou si locuieste fix in zonele comune. I-am trimis in mod repetat proprietarului de la demisol solicitari sa ne dea cheie, acces in zonele comune etc Chiriasul e ok, insa situatia tot escaladeaza. Ce putem face? Exista vreo varianta de a-l soma sa elibereze spatiile? Trebuie sa mergem in instanta? Noi am incercat sa fim buni vecini, insa nu functioneaza asa. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, astfel incat sa corectam situatia existenta! Multumesc
Cel mai recent răspuns: do_re_mi , utilizator 16:08, 9 Ianuarie 2020
Puteti intreba la primarie daca avea autorizatie de constructie pentru tot ce a facut.
Daca nu are...fie intra in legalitate, fie o sa desfiinteze tot.
Vedeti ce spune primaria si apoi decideti ce faceti.
Nu are autorizatie. Asta e sigur! Ideea e cum putem sa avem acces la spatiile comune, ocupate in acest moment de chiriasul lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedari legea 10 stabilire parti comune carmenmadgearu carmenmadgearu Buna ziua, am cumparat recent un apartament dobandit anterior prin legea 112 de catre fostul chirias. In titlul meu - contractul de v/c dintre fostul chirias ... (vezi toată discuția)
Retrocedari legea 10 - stabilire parti comune carmenmadgearu carmenmadgearu Buna ziua, am cumparat recent un apartament dobandit anterior prin legea 112 de catre fostul chirias. In titlul meu - contractul de v/c dintre fostul chirias ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)