Intrebare mea este daca cineva din afara tarii poate Lua in spatiu o persoana in Tara?
Am incercat sa gasesc pe alte forumuri raspunsul dar nu am reusit.
Ca persoana in Tara sa fie luat in spatiu este necesar ca sa fie prezent si proprietarul locuintei, sau ajunge o declaratie scrisa ?
Persoana care detine locuinta, daca nu trebuie sa se intoarca in tara, poate face declaratia la un notariat in Tara care este si apoi documentul tradus in Romania?
Daca persoana care e in alta tara isi trimite datele personale acasa ca cei de aici sa faca documentul la un notariat in Tara este posibil?
Care este procedura corecta?
Persoana inafara tarii nu se poate deplasa , iar cealalta persoana trebuie sa fie luat in spatiu.
CipM
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Raspunsul e dat de art 28 din OUG 97/2005, redat in ultimul paragraf. Eu vad doua variante.
Varianta 1 - alin (1) lit a) - proprietarul poate incheia un contract de inchiriere sau de comodat cu persoana luata in spatiu. Proprietarul trebuie sa faca actul, sa-l semneze olograf si sa-l trimita prin posta in tara impreuna cu o copie a titlului sau de proprietate. Contractul nu trebuie legalizat, proprietarul nu trebuie sa se deplaseze decat pana la posta (roaga pe altcineva sau cheama un serviciu de curierat daca nu e deplasabil)
Varianta 2 - alin (1) lib b) plus alin (2) - proprietarul se duce la consulatul/ambasada Romaniei din tara in care se afla si da o declaratie de luare in spatiu in fata unui functionar al respectivei misiuni diplomatice si trimite declaratia in tara impreuna cu o copie a titlului sau de proprietate.
In ambele variante, persooana luata in spatiu merge cu acele hartii si cu ce se mai cere si isi face act pe noul domiciliu.
Articolul 28/OUG 97/2005:
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau persoană juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, la lit. d);
c) declarația pe propria răspundere a solicitantului, însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, prin care se certifică existența unui imobil cu destinație de locuință și faptul că solicitantul locuiește efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) și b);
d) documentul eliberat de autoritatea administrației publice locale, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinație de locuință;
e) actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului său legal ori actul de încredințare, însoțit, după caz, de unul din actele prevăzute la lit. a)-d), în cazul minorilor care solicită eliberarea unui act de identitate.
(2) Declarația de primire în spațiu a găzduitorului prevăzută la alin. (1) lit. b) poate fi dată în fața lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, a polițistului de siguranță publică, a notarului public ori a funcționarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
(3) În cazul minorului și al persoanei puse sub interdicție, declarația pe propria răspundere prevăzută la alin. (1) lit. c) se dă și se semnează de către părintele sau, după caz, părinții care exercită autoritatea părintească sau de către reprezentanții lor legali.
Viza flotant
cypsoft_ro
Buna,
Am nevoie de obtinerea vizei de flotant, problema este ca persoana care ma ia in spatiul locativ este imobilizata la pat, in consecinta nu se poate ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu
luca ionel
Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda ... (vezi toată discuția)