avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioadele asimilate vechimii in munca- O inselatorie ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioadele asimilate vechimii in munca- O inselatorie ?

Cum ma poate ajuta o perioada asimilata pe mine, care pentru cei 35 de ani lucrati am o medie de 1,7 puncte pensie cand pentru fiecare an ,,asimilat" mi se dau 0,25 puncte ? Nu-mi va scadea media de 1,7 puncte obtinuta in 35 de ani conform cotizarii la fondul de pensii? Matematica spune ca DA. Care e insa raspunsul specialistilor ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:28, 11 Ianuarie 2020
Eu nu cred ca poate fi vorba despre o inselatorie.
Legea 263/2010
Art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, .............................
Daca pentru acea perioada(stagiu asimilat) nu ati contribuit, care ar fi logica sa vi se acorde 1,7 puncte ?
~ Conținut șters la cerere ~
Domnule Carp, cred ca nu m-am exprimat eu suficient de clar. Nu am pretentia sa mi se acorde si pentru perioadele necontributive un punctaj egal cu media realizata de mine. Eu imi puneam intrebarea daca merita sa aduc acte doveditoare pentru acele perioade (stagiu militar, facultate) sau sa renunt la ele in cazul in care cei 6 ani cu 0,25 puncte (un an armata si cinci ani facultatea) mi-ar diminua media de 1,7 puncte.
Dv raspundeti de obicei (din cate v-am cunoscut) la repezeala si cu citate seci din lege . Aici intrebarea se referea de fapt la altceva.
Daca raspunsul e ,, al unui cunoscator relativ" al metodei de calcul nu cred ca un specialist de la Casa de pensii mi-ar fi explicat mai bine. Daca aveti dreptate, si cred ca aveti, eroarea mea era ca faceam media si nu imparteam la 420.
Va multumesc.

StoJa a scris:

Nu stiu cu matematica, dar aritmetica la calculul pensiei nu "da" cu scaderea punctajului.
Baza de calcul la care se raporteaza toate punctele obtinute este 35 ani (420 luni), adica perioada completa de contributie. Daca aveti cei 35 de lucrati, asa cum afirmati, cele 0.25 puncte pentru fiecare an asimilat se aduna la total si se imparte tot la 420. Deci punctajul mediu poate doar sa creasca, chiar si foarte putin, dar creste.
Nu se face medie aritmetica intre 35 ani cu punctaj 1.7 si 5 ani (sa zicem) de punctaj 0.25.
P.S. E raspuns de cunoscator relativ al metodei de calcul, nu specialist de la Casa de pensii.

Merita sa aduceti acte doveditoare.
Eu cred ca este vorba despre aproximativ 3,3-3,4 puncte si nu de 1,5(6x0,25).
Daca sunt in discutie punctele de care banuiesc eu, atunci este vorba despre o suma de aproximativ 120 lei la pensie/luna valabila la acest moment, fara ai aplica si indicele de corectie care in 2020 este de 1,41..
In ce perioada:
-Ati urmat cursurile universitare de zi
-Ati facut armata

Alte discuții în legătură

Anii de facultate și armată se iau în calcul la recalcularea ... imaghiar imaghiar Anii de facultate și armată se iau în calcul la recalcularea pensiei,adică se primesc puncte de stabilitate? Inițial știu că era vorba de 0,25 puncte/ ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj anual pentru perioade asimilate JOHNVASILE JOHNVASILE Cum se calculeaza punctajul anual (la iesirea la pensie) pentru armata si facultatea absolvita la cursuri de zi? Ce punctaj as obtine pentru 9 luni armata TR ... (vezi toată discuția)
Buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele ... miro56ro miro56ro buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele necontributive si cele de stabilitate pentru recalcularea pensiei? multumesc (vezi toată discuția)