avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa plec de acasa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa plec de acasa

Bună. Am 17 ani și mi-aș dorii sa plec de acasă la prietenul meu. Dar înainte de toate astea țin sa menționez povestea tragica a vieții mele. De la vârsta de 2-3 ani locuiesc împreuna cu bunicii mei, in casa lor. La vârsta de 6-7 ani mama a plecat in străinătate in Germania (in fiecare zi iau legătura cu ea, iar tată pot să zic că fizic nu am, și nu am avut niciodată, ne-a părăsit pe mine și pe mama mea de când aveam o vârstă destul de frageda, din pricina acestei cauze, eu locuiesc cu bunicii. După plecarea mamei, niciodată nu m am înțeles bine cu ei, dar niciodată, înainte o batjocoreau pe mama mea de față cu mine, evident fiind mică și nu putând sa fac nimic, acum am 17 ani și ei sunt foarte agresivi cu mine și prea posesori. Și nu ma lasă să stau prea mult pe afara, iar dacă ii mai rog sa ma mai lase țipă, și devin agresivi și mă lovesc ( poate unii au sa spună ca din frică să nu pățesc ceva) dar eu nu cred ca este adevarat, le place foarte mult sa supună. Țin sa Menționez ca sunt împreuna de aproximativ 2 ani cu un băiat, eu am 17 ani el are 21 de ani.

Mama știe de la începutul relației de noi 2 și este categoric de acord, ne iubește foarte mult, chiar dacă e la distanță. Am încercat sa le spun anul trecut și bunicilor mei de relația mea, pentru ca am încercat sa fiu cât mai deschisă fata de ei, sa poată să-l cunoască, să știe și ei o parte a vieții mele, dar au reacționat foarte urât, m au agresat fizic și verbal și m-au pedepsit într-un fel sau altul in casă. Timpul a mai trecut și s-a dat uitării întâmplarea aceea, dar eu trebuie sa i mint mereu unde sunt și cu cine.. Credeți-mă, aș vorbii cu ei, cu amândoi despre tot ce ma apasă, despre tot ce se întâmplă in viața mea.. dar cu ei nu am cu cine, bunicul meu e bețiv notoriu, bunica a început și ea sa bea mai pe ocolite, dar este foarte agresiva, și din punct de vedere medical eu cred ca are și un grad de Nebunie ( nu este o jignire).

Aș vrea sa mă mut din casa lor și sa ma duc la prietenul meu. Nu va supărați dar eu stiu prin ce trec și cu cât trece timpul mai mult, cu atât ma distrug din cauza lor și mai tare, și la rândul lor mă distrug și ei in așa fel vorbind metaforic, dar ma agresează fizic foarte des. Vreau sa mai Menționez ca vreau sa îmi termin studiile în România, și nu aș vrea sa mă duc la mama mea in Germania, ea fiind stabilită într-un fel sau altul deja acolo.

Eu cu prietenul meu ne am descurca financiar, mai ales dacă as sta sa i explic și mamei mele, m ar mai putea ajuta pe mine pana la vârsta de 19 ani ( atunci când o sa termin școala)

Mama mea mi a sugerat sa ma duc ori la ea, ori stau cu bunicii. Dar credeți-mă, cu ei nu pot sa trăiesc. Mai tot timpul se cearta și urlă unul la altul și mereu își Descarcă amândoi nervii pe mine. Vreau sa plec și as vrea sa stiu, din punct de vedere juridic, ar putea ei sa ma aducă înapoi, la ei in casă? Nu au nici un drept legal asupra mea, mama are toate drepturile, mama îmi este tutorele legal.

Va rog din suflet, îmi puteți spune ce as putea sa fac? V-a-și mulțumii din suflet dacă ati fii alături de mine și moral. Dar am nevoie de ceva juridic. De o confirmare și un mod de a pleca fără a-mi putea face ceva mie, sau lui. Nu o sa stam doar noi 2, ci și cu familia lui care ma iubește enorm de mult. Și cred ca sunt destul de matura pentru vârsta mea. De aia contez sa ma duc intr o liniște și pace, decât sa mai stau in hărmălaie, abuzuri și război.

Va multumesc enorm de mult celor care ati avut plăcerea de a ma ajuta și ati citit fiecare rând pe care l-am scris!

P.s: chiar nu mai pot aștepta pana la 18 ani!

Ei mă țin în casa lor doar pentru banii mamei, pe care ii trimite, destul de mulți.. și alocație + pensie alimentara( dacă așa se numește) pe care o primesc de la tatăl meu.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2020
Mariaccc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariaccc , utilizator 22:55, 10 Ianuarie 2020
Salut,
Poți pleca dar cu acordul mamei tale.
Poti merge la primărie, la Asistență socială, impreuna cu părinții prietenului tău si ar trebui sa va ajute dumnealor.
Este posibil ca mama ta sa trebuiască sa ajunga la Ambasadă/Consulat pentru a da o declarație ca este de acord sa te muti acolo.
Mergeți la primărie si discutati cu dumnealor.
Dupa aceea, părinții prietenului tau, cu imputernicire de la mama ta, pot face demersurile sa primesti alocatia si pensia alimentara ( in functie de cum.o primesti, in urma unei hotărâri in instanta sau plateste benevol-daca o plateste benevol il poti ruga sa trimita banii in noul cont bancar/ noua adresa...).
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2020
Ionut.ion, utilizator
Mulțumesc foarte frumos pentru răspuns! Dar dacă nu va supărați mai am o întrebare.

Dacă printr-o vagă idee, nu ar fii nici mama de acord, nu aș putea să fac nimic? Gen eu sa ma duc sa dau o declarație la poliție sau notariat? Sau ceva de genul.
Depinde cat mai ai pana la majorat...
Este posibil sa nu se intample nimic, este posibil ca parintii prietenului tau si el sa dea declaratii pe la poliție, este posibil ca mama ta sa fie acuzată ca nu are grija de tine...
Dacă crezi ca nu o sa fie de acord mama ta, mergi prima dată la primărie si apoi, in functie de răspuns, discuti si cu mama ta.
Poate reusesti totuși sa o convingi...
Alte rude la care poti merge mai ai?
Aș mai avea... părinții tatălui meu.. bunicii, care tot in Zalău stau, dar nu m-aș amesteca acolo ca nu prea țin legătura cu ei..
Legal, copilul minor, pana in 18 ani, este in grija parintilor/părintelui...
Acesta raspunde de educarea, îngrijirea, intretinerea acestuia, se asigură ca are are un loc unde sa stea, o casa...
Tot legal, minorul nu poate părăsi domiciliul fara acordul parintilor.
Poate face asta fara acordul parintilor doar cu ajutorul poliției si protectiei copilului.
Si acestia nu intervin decat in anumite cazuri ( este abuzat, lovit, maltratat, are viata pusa in pericol...) exemple care nu cred ca se aplica si in cazul tau, nu?.
Ati întreținut relatii sexuale până acum?
Cum am spus si mai sus, mergi Luni, dupa școală, cu părinții prietenului la primărie si discutați cu Asistentul social de acolo si vedeti ce va spune.
Ii povestești exact ce ai scris si aici.

Alte discuții în legătură

Am 16 ani și doresc să plec de acasă din pricina părinților Porima Anamaria Porima Anamaria Bună seara , am 16 și doresc să plec de acasă. De 6 ani încoace tata consumă mult alcool. În fiecare zi și noapte face scandal , certuri , adresează ... (vezi toată discuția)
Drepturile la 16 ani Queen10 Queen10 Buna ziua am 16 ani, iar iubitul meu 18 ani si suntem impreuna de 1 an si 3 luni. Tatăl meu biologic m-a parasit cand aveam numai 10 luni asa ca acuma am un ... (vezi toată discuția)
Plecata de acasa la 17 ani Elena123456ely Elena123456ely Buna ziua , problema sta in felul urmator , am 17 ani si vreau sa plec de acasa . Impreuna cu prietenul meu , am gasit o locuinta cu chirie , el lucreaza in ... (vezi toată discuția)