am cumparat un teren trecut la categoria de folosinta intravilan arabil. fostii propietari au avizele de scoatere din circuitul agricol pentru suprafata totala care o detineau la momentul respectiv, si act de dezmembrare pentru lotul cumparat de mine (aceste avize sunt anterioare actului de vanzare-cumparare). primaria refuza sa imi elibereze autorizatia de construire pe motiv ca scoaterea din circuitul agricol nu este pe numele meu. Ce este de facut?
Legea 50/1991 - Art. 7. - (1) Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la autoritatile prevazute la art. 4, care va cuprinde:
a) certificatul de urbanism;
b) dovada titlului asupra terenului si/sau constructiilor;
c) proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
d) avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;
e) dovada privind achitarea taxelor legale.
(3) In situatia depunerii unei documentatii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de 5 zile de la data inregistrarii, cu mentionarea in scris a elementelor necesare in vederea completarii acesteia.
Art. 23. - (1) Intravilanul localitatilor se stabileste prin planurile generale de urbanism - PUG -, aprobate potrivit legii.
(2) Ulterior aprobarii Planului General de Urbanism - PUG - pot fi introduse in intravilanul localitatilor si unele terenuri din extravilan, numai in conditii temeinic fundamentate pe baza de planuri urbanistice zonale - PUZ -, aprobate potrivit legii.
(3) Terenurile destinate construirii se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, potrivit legii.
Primaria este obligata sa va dea un raspuns in 30 de zile de la data depunerii cererii - raspuns in scris. Daca raspunsul este negativ, refuzul trebuie justificat cu un temei legal. Legea 50/1991 nu mentioneaza nicaieri pe numele cui sa fie scoaterea din circuitul agricol - tot ce intereseaza este ca terenul pe care se construieste sa fie intravilan. Daca, totusi, primaria va raspunde in scris cum ca se refuza eliberarea autorizatiei pentru motivul invocat de d-na jurista, puteti introduce o actiune in contencios administrativ, care va avea cu siguranta sanse de reusita!!
Succes!
:offtopic: ma intreb ce treaba are jurista primariei cu emiterea autorizatiei de constructie, intrucat documentatia se depune la serviciul de urbanism, iar autorizatia se semneaza de arhitect-sef, secretarul localitatii si primar...
Si eu cred ca are ceva cu Capul, si va explic si de ce:
in 2004 am vandut un teren ,eu am fost cel care l-am scos de la registru agricol tocmai pentru ca omul sa poata obtine autorizatie de constructie , plus ca a fost si un ajutor deoarece daca nu-l scoteam eu primul , cetateanul era nevoit sa plateasca dublu scoaterea din extravilan in intravilan.
In actul de vanzare - cumparare notarul a mentionat si aspectul ca terenul a fost scos din registrul agricol cu chitanta/aviz......
Dupa ce a intabulat terenul pe numele sau , a solicitat la primarie certificat de urbanism si celelalte documente , nu i-a solicitat nimeni din primarie ,ca terenul sa figureze ca scos de la registrul agricol pe numele sau
@Kyandra are dreptate depuneti o cerere la primarie ,in prima faza pentru obtinerea certificatului de urbanism , iar ulterior celelalte
am uitat sa mentionez si urmatorul aspect: toate avizele, documentatii, proiect, au fost depuse la primarie in luna 06.2008. am platit toate taxele: primarie, insp. de stat in constructii etc. Autorizatia este tiparita si ea (la dosar la primarie) si nu este semnata doar de secretarul primariei (in speta d-na jurist). Stiti ce este comic?: am dorit sa scot, din nou din circuitul agricol acest teren dar nu se mai poate, am primit refuz de la ocpi, deoarece acest teren este deja scos din circuitul agricol (fapt pe care il recunoaste insasi aceasta doamna printr-o adeverinta, cred ca am mai mentionat). sincer eu nu pot pricepe lipsa de logica dovedita de aceasta fiinta. Mai incerc joi in audienta la primar (probabil nici nu stie de situatia aceasta) si apoi voi deschide actiune in instanta. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Daca va mai vin ceva idei va rog nu ezitati sa le scrieti.