avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendarea permisului unui cetatean strain
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendarea permisului unui cetatean strain

In data de 02.12 .2009,pe ruta Ludus-Targu Mures un cetatean strain a fost oprit de un echipaj de politie cu motivul ca a depasit pe linie continua si i s-a suspendat permisul pe o luna cu drept de circulatie inca 15 zile pe teritoriul romaniei,specific ca cetateanul strain nu a semnat procesul verbal.In aceeasi zi a facut o declaratie la notar ca a luat la cunostinta ca nu va conduce pe teritoriul romaniei 30 de zile si ca in 24 de ore paraseste romania si ca are nevoie de permis pentru a putea conduce la el in tara.A doua zi ne-am prezentat la politia rutiera din Tg.Mures pentru a cere permisul inapoi,iar ei nici nu au vrut sa stea de vorba cu noi si au zis ca permisul nu il vor da inapoi ci il vor trimite prin consulat.Am citit legea iar ei erau obligati de ai da permisul inapoi fiindca la el in tara nu e valabila dovada si acolo nu are de ce sa ispaseasca o pedeapsa pe care nu a comis-o,iar fara permis nu poate circula.
Va rog sa-mi dati un raspuns cat mai repede cu ce are de facut,fiindca mie mi se pare un abuz din partea politie ritiere.
Specic ca pe dovada nu s-a mentionat km corect unde a fost oprit.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
mesi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corsin , utilizator 04:10, 20 Ianuarie 2010
Din pacate cele 15 wile s-au scurs.

Ceeace spuneti dvs este recomandat de toti agentii deconstatare contravenientilor straini. Numai ca uneori legea see aplica dupa ureche. Cea mai buna parada era sa contestati in justitie imediat suspendarea si odata inregistrata plangerea sa cereti si un certificat de grfa de la instantam certificat cu care va prewentati la politie si vi se restituie carnetul. Deasemenea ar fi fost bin ca intr-o astfel de plangere sa mentionati adresa de citare in strainatate acolo unde aveti domiciliul si permisul strain. Procedura e lunga si se face citarea prin Min Justiei ale celor doua tari .Sipana mai dati un motiv de neprezentare la instanta romana si o mai taraganati cauwa se suspenda in coada de peste. Timp de 15 zile Politia nu are dreptul sa trimita nicaieri permisul dvs tocmai pt ca aveti dreptul de a va adresa unei instante Romane Dar cred ca interventia mea e tardiva si v-au pacalit pentru ca nu a-ti dat si dvs ce trebuie cui trebuie. Cq asa-i la noi in Romanica ungro valahica
Din nefericire,trecand termenul in care trebuia sa formulati contestatie,nu mai exista nicio posibilitate legala pentru rezolvarea problemei.
Cu parere de rau,stiu ca astfel ar fi fost corect cum afirma dl."Corsin",dar in legislatia romana nu exista nicio astfel de prevedere expresa.
Cred ca aici este o hiba a legiuitorului.
In mod normal,daca cetateanu strain este de origine din tarile UE,permisul suspendat,trebuie trimis la politia de domiciliu,cu o copie de pe constatarea politiei romane.
Incercati totusi sa formulati un memoriu la IGPR-Directia de Politie Rutiera,la care sa atasati si declarartia notarial,motivad cererea de urgenta deplsarii in strainatate si posibile intarzieri in a-i parveni actul la termenul legal.
Poate cine stie...
r.gabi a scris:

Din nefericire,trecand termenul in care trebuia sa formulati contestatie,nu mai exista nicio posibilitate legala pentru rezolvarea problemei.
Cu parere de rau,stiu ca astfel ar fi fost corect cum afirma dl."Corsin",dar in legislatia romana nu exista nicio astfel de prevedere expresa.
Cred ca aici este o hiba a legiuitorului.
In mod normal,daca cetateanu strain este de origine din tarile UE,permisul suspendat,trebuie trimis la politia de domiciliu,cu o copie de pe constatarea politiei romane.
Incercati totusi sa formulati un memoriu la IGPR-Directia de Politie Rutiera,la care sa atasati si declarartia notarial,motivad cererea de urgenta deplsarii in strainatate si posibile intarzieri in a-i parveni actul la termenul legal.
Poate cine stie...

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic insa sunt patit intr-un caz similar (la mine era cu depasirea vitezei legale). Am facut plangere contraventionala la Judecatoria resedintei de judet si odata cu ea o cerere de certificat de grefa. Cu acest certificat am ridicat permisul strain retinut. Mntionez ca am indicat instantei sa fiu citat la adresa ce figureaza pe permisul strain adica in tara unde locuiesc ca cetatean al acesteia. Nu cred ca la un judet departare sa nu se aplice aceeasi procedura. Pacat ca amicul nostru nu a avut un bun consilier. Eu am avut noroc caci procedura mi-a fost sugerata de un jurist al unei Politii judetene care a fost de milioane caci mi-a intocmit si textul plangerii. Adica m-am dus la pepeni cu gradinarul !! Se mai intampla si baieti de calitate in Politia Romana. Nu cred ca un avocat la intamplare mi-ar fi putut ''scorni'' si argumenta o plangere mai beton decat acest eminent jurist de politie judeteana care cunoaste multe chichite ignorate de multi juristi in spete de tipul asta.
Acum sa ma caute ei pri,n programul de asistenta juridica sa ma convoace eu sa le cer termen pentru peste 3 luni caci sunt plecat in Australkia si uite asa ii tin pana o sa termine amarata aia de autostrada ca sa nu mai stea ei cu radarele la Savarsin sau la Gothatea pe DN Sibiu Nadlac de unde ai nevoie de 12 ore ca sa ajungi la Bucuresti in spatele coloanelor de camioane Bulgaro turco poloneze etc.
Ne aparam si noi cum putem de prostia lor cu 40-50 km /h prin comune ce masoara intre 3 si 5 km lungime pe unicul drum cat de cat acceptabil pentru a atinge Capitala Romaniei venind din Vest !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal suspendare permis celena11 celena11 Buna ziua am fost prins cu 103 km/h in localitate si vreau sa contest procesul verbal sa imi recuperez temporar permisul. Cum se procedeaza acum pe noul cod ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat intr-o tara non ue bogdanghe bogdanghe Buna ziua , Mi-a fost suspendat permisul de conducere intr-o tara non UE , mi-a fost eliberata o dovada inlocuitoare valabila 3 luni cu care pot circula in ... (vezi toată discuția)
Cand se termina perioada de suspendare a dreptului de a conduce ? IuriGagarin IuriGagarin Buna ziua. Eu am urmatoarea problema : Sunt cetatean roman rezident intr-o alta tara din Europa dar posesor de permis de conducere romanesc. Anul trecut in ... (vezi toată discuția)