avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta/decizie de incetare a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta/decizie de incetare a contractului de munca

buna seara,

Conform codului muncii decizia de incetare a contractului de munca se elibereaza in 5 zile lucratoare.In cat timp trebuie eliberata o adeverinta privind incetarea calitatea de asigurat? 15 zile lucratoare?
Problema e ca am pierdut o luna de pensie de invaliditate gr 2 deoarece angajatorul nu mi-a eliberat decizia de incetare a contractului de munca, am fost sa-mi depun dosarul dar nu mi l-au preluat pentru ca nu aveam acea decizie(acum stiu ca se putea preda si ulterior complecta sau respinge pe un motiv specificat ) .
Ca sa recuperez acesti bani nu pot decat in instanta(in termen de 3 ani de la data evenimentului), dar nu mi-e clar ceva. Este specificat undeva in codul muncii ca decizia de incetare este considerata o adeverinta?
Pe site-ul casei de pensii este urmatoarea cerinta" – adeverinţa din care să rezulte data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă/copia ultimului certificat de concediu medical sau, după caz, adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat (original);" dupa intelesul meu vor o adeverinta, dar cand am depus dosarul am avut decizia de incetare a contractului de munca.
Am fost sa ma interesez la casa de pensii de ce solicita adeverinta pe site si la preluarea dosarul de pensie accepta decizia de incetare,dar nu m-au lamurit.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2020
tina_tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 22 Ianuarie 2020
Nu este specificat in niciun text de lege ca decizia de incetare este considerata o adeverinta.

Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din cunostiintele si experienta dumneavoastra cu codul muncii/legiile , daca intentez proces fostului angajator pentru primirea cu intarziere a deciziei de desfacere a contractului de munca , as avea castig de cauza?
La casa de pensii am depus decizia si am primit pensie din momentul depunerii dosarului , dar nu mi-e clar daca decizia care arata clar data de incetare a contracului de munca este similara cu adeverinta cum stie pe site "adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat (original)"
Am cautat in codul muncii dar nu am gasit nimic.
In decizie nu se mentioneaza "incepand cu data de ......inceteaza c.i.m. ..... " ?

Cand a incetat c.i.m. si cand ati primit decizia?
s-a emis la 27 de zile de la incetarea contractului de munca si am intrat in posesia ei la 29 de zile calendaristice ( actele emitandu-se in alt oras)
Si data incetarii ?

Alte discuții în legătură

primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)
Termen lichidare Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua Va rog sa mi spuneti cat dureaza obtinerea lichidarii de la locul de munca?Incepand cu data de 24 dec 2018 am incetat activitatea la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sporuri salariale martita martita Buna ziua.Am si eu o problema ,as dori sa aflu care este termenul legal de eliberare adeverinta cu sporuri salariale necesara la depunerea dosarului de ... (vezi toată discuția)