avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diminuarea drept speciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diminuarea drept speciale

Lucrez la primaria din Lugoj, si in iunie 2009 am nascut, dar a intrat sotul meu in indemnizatie pt cresterea copilului. Am solicitat timp redus de la 8 la 6 ore pt alaptare si mi s-a aprobat dar mi s-au cerut adev. lunare de la med. pediatru al copilului meu cum ca alaptez. Am studiat contractul colectiv de munca si am gasit un articol unde spunea ca salariatele care au nascut si se intorc la lucru beneficiaza de timp redus de la 8 la 6 ore fara sa-i fie afectate drepturile salariale si vechimea in munca. Asadar am inaintat o noua cerere in care am amintit acest articol, cerere la care mi s-a raspuns verbal ca juristii din primarie si-au dat seama (dupa 4 luni) ca drepturile speciale (pt haine si mancare, cei ce lucreaza la primarii stiu despre ce este vorba) imi vor fi diminuate pt cele 2 ore, motivand un art din CCM unde scrie ca: drepturile speciale nu se acorda angajatului care: se afla in conc de studii, se afla in conc de maternitate, se afla in indemnizatie pt cresterea copilului sau in alte tipuri de concedii. Mie mi s-a spus ca ma incadrez in ultima categorie. Doresc sa mentionez ca eu sunt prezenta zilnic la servici, pe foaia colectiva de prezenta sunt pontata 8 ore. Spuneti-mi va rog daca este legal sa mi se diminueze drepturile speciale (mentionez ca deja mi-au taiat 100 de lei din drepturiel pe luna noiembrie fara sa fiu anuntata in scris sau fara sa mi se faca un act aditional la contractul meu de munca) in baza "altor tipuri de concedii" din CCM si ce as putea face in aceasta situatie pt a-mi recapata banii pierduti, carei institutii sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:44, 7 Decembrie 2009
Buna ziua !
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010,art.17prevede expres :
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
Pentru aceste drepturi va puteti adresa prefecturii judetene si daca nu se rezolva favorabil, instantei de judecata.
Cu stima !
Sunt de total acord cu precizarile facute de colegul @zahariamarius. Contractul colectiv de munca la nivel national contine o prevedere cum ca in contractele colective de nivel inferior nu pot fi prevazute drepturi mai putin favorabile decat cele stabilite la nivel national. Drepturile speciale si suma de reprezentare trebuie sa le primiti integral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic maria- maria- Daca o salariata se intoarce din concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani mai beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru ... (vezi toată discuția)
Program redus de lucru la 6 ore pt mame Cristinabv Cristinabv Va rog mult sa ma ajutati cu mentionarea unui act normativ care stipuleaza faptul ca mamele ce au ingrijire copii de pana la 2 ani si lucreaza (nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca art 17 din OUG 93/2006 se aplica la intoarcerea din concediul maternal dupa 1 an de zile? Mai exact ma intereseaza daca ... (vezi toată discuția)