Am si eu o dilema, stiind ca e voie sa pun veluxuri in acoperis fara sa intreb pe nimeni ma-m dus fain frumos si am comandat 2 , ajung cu ele acasacand , sa descarc masina vine vecinu ca ce-s alea, si io ca geamuri si ca unu vine in coperisu spre el, la care el ca asa ceva nu exista. intrebarea mea e am voie sa pun geam ?Imi trebuie acordu vecinului ? si care e legea daca este care imi da drepu de a face asa ceva?
Multumesc Anticipat
Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.
"ecomuller"...1,90 m fata de gardul / limita neimprejmuita a vecinului.....dar la ce distanta se afla casa d-tale de aceasta limita...zidul lateral sau picatura stresinii este pe aceasta limita ? In situatia asta mai intervin alte amanunte ( probleme de servitute de vedere si iluminare naturala.....................) Cu respect.
"ecomuller".... art.612 C.Civ. impune 1,90m (19 decimetri), daca zidul in care s-a facut deschiderea este paralel cu linia despartitoare (gardul / limita neimprejmuita).
art.613 C.Civ. impune 0,60m, daca zidul in care s-a facut deschiderea este perpendicular pe linia despartitoare (gardul / limita neimprejmuita).
art.614 C.Civ. spune ca aceste distante se calculeaza de la zid (si daca sint balcoane,de la linia cea mai dinafara a acestuia), pina la linia despartitoare a celor doua proprietati si nu pina la casa vecinului.
Suplimentar ar trebui sa consulti putin L.50 a constructiilor,republicata si poate si mai bine o discutie de informare cu un proiectant,pentru a afla ultimele 'chichite" in problema.
Cu respect.