avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia

Bună ziua ! Soțul meu este sofer de tir . Are contract de muncă în Romania la o firmă de transport, cu sediul în Lugoj, însă prestează muncă în Italia. este angajat cu data de 01.06.2019. În decembrie 2019 a venit acasa și a avut unele probleme de sănătate. Dr. de familie căt și un specialist i-au acordat concediu medical , din data de 06.01.2020 până azi 20.01.2020. In acest interval de timp a fost sunat de mai multe ori de către soția patronului , care i-a spus că trebuie să fie la muncă, ba in data de 03.01.2020, ba în data de 13.01.2020. Ba mai mult aceasta a sunat dr de familie si a facut un mic circ fată de concediul medical. Azi a fost să ducă concediile la sediul firmei unde a stat de vorbă cu patronul, iar acesta i-a pus să îsi dea demisia. Starea de sănătate nu este stabilă. Maine merge iar la medic. Si încă ceva, colegii lui au luat prime , iar el nu ! Ce mă sfătuiți să facă ? Are dreptul patronul să-l forțeze să îsi dea demisia?
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
llululiliana, utilizator
Cel mai recent răspuns: llululiliana , utilizator 12:16, 23 Ianuarie 2020
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Acordarea primelor in baza a ce s-a efectuat?
Bună ziua ! Primele au fost acordate cu ocazia sărbătorilor de iarnă!
Totusi, nu inteleg nelămurirea dvs...
Nelămurirea mea este dăcă poate să îi impună patronul să își dea demisia si de ce nu a primit ca și colegii lui acea primă?!
Mai mult , în cazul în care să zicem că își dă demisia pe motivul că nu este mulțumit de salariu si pentru că nu a primit primă, poate, după demisie să îl acționeze în instanță pe angajator pentru aceste motive?

Alte discuții în legătură

Operatie copil 8 ani dianaraul dianaraul Am un baietel in varsta de 8 ani pe care trebuie sa il operez ...am facut deja o interventie acum 3 luni pentru care am solicitat 6zile liber de la serviciu ... (vezi toată discuția)
Demisie Coriina111 Coriina111 Daca am semnat contractul de .munca și după o luna ma m îmbolnăvit și sunt internata..ei au dreptul să mă pună sa semnez demisă fara a mi se acorda ... (vezi toată discuția)
Codul muncii Liana-Gabriela Liana-Gabriela Ma poate obliga patronul sa îmi dau demisia cu art.79 (1) din codul muncii cu preaviz ,dacă eu doresc sa plec plec plin articolul 55 ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)