avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de Craciun
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de Craciun

Va salut!
Am si eu o nelamurire referitoare la “primele de Craciun si Paste”.
Sunt trecute in CCM si CIM la capitolul alte adaosuri. Din art 160 Codul Muncii, rezulta ca sunt incadrate ca si facand parte din salariu- alte adaosuri. Insa art 166 spune ca salariul se plateste lunar.

Aceste prime , neplatindu se “ cel putin o data pe luna “ , ci “ cu anumite ocazii “cum se justifica acordarea acestora anual ? Cu diferite ocazii ? Este vorba de “ contributivitate “ ??? Daca nu, incadrarea lor in salariu, ca alte adaosuri, nu este gresita ? Nu ar trebui incadrate ca “ alte avantaje “
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:51, 21 Ianuarie 2020
Primele sunt sume acordate anual, trimestrial sau lunar, in functie de performantele angajatilor, de anumite evenimente, dar si legate de situatia financiara a companiei.

Craciunul si Pastele sunt sarbatorite o data pe an... prin urmare, o astfel de prima nu poate fi acordata lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este clauza abuziva? shadow_figure shadow_figure Buna ziua, in conditiile in care contractul colectiv de munca prevede plata a 1/2 din salariu, cu titlu de prima, tuturor salariatilor angajati la data platii, ... (vezi toată discuția)
Evaluare yo_ionela yo_ionela Buna ziua, in urma evaluarii de la inceputul anului superiorii mei directi mi-au acordat calificativul inferior asteptarilor, dupa 4 luni de la aceasta am ... (vezi toată discuția)
Bonus anual de performanta - salariat AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Pentru acordarea unui bonus anual variabil unui salariat, este necesara incheierea unui act aditional sau incheierea unei anexe, daca acesta nu ... (vezi toată discuția)