avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este clauza abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este clauza abuziva?

Buna ziua, in conditiile in care contractul colectiv de munca prevede plata a 1/2 din salariu, cu titlu de prima, tuturor salariatilor angajati la data platii, o clauza prin care se spune ca cei ce se afla in preaviz nu beneficiaza de acest drept, este sau nu abuziva?
Codul muncii spune clar ca salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale pe perioada preavizului.
Aceasta prima este trecuta in oferta de angajare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 10 Decembrie 2009
Modalitatea de acordare a primelor din contractul colectiv de munca ce spune? Sigur se acorda la toti salariatii indiferent de performantele la locul de munca ,de situatia disciplinara? Preavizul v-a fost acordat pentru ce motiv? Ar fi important destiut!
Nu intereseaza atat daca este sau nu abuziva aceasta clauza ci daca este sau nu nula ori anulabila, adica daca produce efecte. Prevederea din Codul muncii este regula generala, respectiv ca salariatii in perioada de preaviz beneficiaza de toate drepturile salariale. In sa in speta de la aceasta regula s-a facut derogare prin CCM. Parerea mea este ca odata ce s-a consimtit de catre parti la includerea acestei clauze ea isi produce efectele.
Dupa parerea mea prevederea este perfect legala pentru ca in legea care prevede acordarea primei se prevad si conditiile de acordare.
Aceasta se acorda tuturor salariatilor, este un drept salarial, al 12 salariu, impartit in 2 rate, de Paste si Craciun.
Este un drept salarial si nu o recompensa.
PRin urmare se acorda tuturor celor angajati. Indiferent de performante. Nu de lipsa de performanta este vorba oricum.
Mi-am dat demisia, de aici termenul de preaviz.
In ce domeniu lucrati? In CCM la mnivel de uniate este prevazut acest salariu?

Alte discuții în legătură

Respectare ccm romanik romanik O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vs."somaj tehnic" mony mony Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii \"Dacia- ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la concediere sabinna sabinna CCM al unei societati, prevede acordarea unui nr. de salarii compensatorii la concedierea salariatilor din motive ce nu tin de persoana sa: art. 65 si 66 Codul ... (vezi toată discuția)