avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit angajat dar si prestator de servicii pfa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

angajat dar si prestator de servicii pfa

va rog sa va spuneti punctul de vedere in urmatorul caz.
Sc are angajata o persoana cu contract individual de munca.
Aceeasi persoana are contract prestari servicii ca PFA., care emite facturi lunar.
Va rog sa-mi spuneti care este tratamentul din punct de vedere fiscal?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:05, 10 Decembrie 2009
Nu inteleg la ce tratament va referiti?
Ca pfa realizeaza venituri din activitati independente
Asta inseamna ca tb. tinuta contabilitate in partida simpla (Regitru de incasari si plati), se platete 6,5% sanatate (din venit minus cheltuieli de functionare), si impozit pe venit, dupa ce se scad cheltuielile si asig sanatate).
In rest este oarecum asimilabil pers. juriice
Num,ai bine
sa fiu mai bine inteleasa.
Persoana fizica este angajata cu contract de munca la un SRL, deci societatea ii plateste salariul. dar in acelati timp societatea ii mai plateste cf contract prestari servicii incheiata intre PAF si SRL o factura . Deci o singura persoana incasaaza de la aceeasi firma venituri sub 2 forme.
Din punct de vedere fiscal e corect?
Intrebarea era: daca o persoana poate sa fie si angajata cu contract de munca de 8 ore si sa mai obtina de la aceeasi firma un alt venit ca PFA pe baza de factura?
multumesc.
parerea mea este ca este permis , aplicind regula ca ceea ce nu este interzis este permis , si in speta data nu cunosc o interdictie ; atit timp cit pentru ambele tipuri de venituri sint constituite/ declarate/ virate taxele , nu vad vreo problema

Ar fi un text in codul fiscal care ar putea fi interpretat ca o interdictie , si anume definitia muncii dependente versus munca independenta , dar nu stiu sa existe sanctiuni

Am sa postez definitiile la care faceam referire mai sus ( sint din normele de aplicare ale codului fiscal );
oricum, discutia este cel putin interesanta :)

19. Exercitarea unei activităţi independente presupune desfăşurarea acesteia în mod obişnuit, pe cont propriu şi urmărind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt: libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii; riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul; activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi; activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii.

67. Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:

- părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;

- partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;

- persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

- plătitorul de venituri de natură salarială suportă cheltuielile de deplasare în interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, şi alte cheltuieli de această natură, precum şi indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă suportate de angajator potrivit legii;

- persoana care activează lucrează sub autoritatea unei alte persoane şi este obligată să respecte condiţiile impuse de aceasta, conform legii.

Cam astea ar fi deosebirile intre cele doua tipuri de activitati ; acum e de vazut daca veti putea demonstra ca se respecta conditiile de mai sus ; cred ca ar fi prudent de facut contractul de munca pe o activitate diferita de cea a pfa .



Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Si eu cred ca ar fi prudent de facut contractul de munca pe o activitate diferita de cea a pfa , in rest sunt de acord cu Magda !.
mi-a trecut prin minte, desi nu ati adus subiectul in discutie , sa nu fie vorba de vreo incompatibilitate - acesta ar fi un impediment

Alte discuții în legătură

Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii floricristea floricristea Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport (vezi toată discuția)
Pfa dependent sau independent oug 58/2010 art. 1 pc. 2 lit. d ana_maria_29 ana_maria_29 Buna ziua, Urmeaza sa imi infiintez un pfa independent, impozitat la norma de venit, platitor de tva intracomunitar.Urmeaza sa fac servicii de reparatii ... (vezi toată discuția)