Buna ziua.
Doresc sa las unei persoane care are grijă de mine o parte din bunurile mele însă am doi.copii iar unul.dintre ei nu dorește nimic având o situație buna.
Pentru a-i lasă acestei persoane din bunurile mele este nevoie ca unul din copii sa renunte in scris sau pot lăsa testament oricui doresc?va multumesc anticipat si o zi bună sa aveti
Cat sunteti in viata, orice eventuala renuntare este nula absolut, fiind un pact asupra unei mosteniri viitoare,
Teoretic dvs puteti lasa bunurile oricui doriti, insa copiii sunt mostenitori rezervatari.
In aceasta calitate, legea le da dreptul la o cota din bunurile dvs, cota care daca le este incalcata, ii indreptateste sa solicite reductiunea testamentului.
Rezerva succesorala a copiilor dvs este de jumatate.
Cu alte cuvinte, daca lasati abolut tot unei alte persoane, sau bunuri care depasesc valoric jumatate din averea dvs, testamentul se va reduce.
Ca sa nu fie atacabil precum este testamentul pentru incalcarea rezervei, puteti opta pt un contract de intretinere astfel inca intretinere contituie un pret si nu este o liberalitate ce incalca dreptul copiiilor
Contractul de intretinere, intr-adevar, din punctul de vedere al efectelor, va confera certitudine.
Cata vreme obligatia de intretinere este realizata, nu sunt motive care sa duca la rezolutiunea acestuia.
Numai instanta de judecata constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii.
Neindeplinirea obligatiei de intretinere trebuie demonstrata, iar probatiunea poate fi realizata prin orice mijloc de proba.
Testemantul, respectiv donatia, reprezinta liberalitati excesive, pot fi supuse reductiunii, la cererea succesorilor rezervatari, daca le este lezata rezerva succesorala.
Pentru a cunoaste in concret efectele pe care le produce un astfel de contract, va sugerez sa fiti consiliata de un avocat, ori asistata de acesta, in fata notarului public.