avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre testament

Buna ziua.
Doresc sa las unei persoane care are grijă de mine o parte din bunurile mele însă am doi.copii iar unul.dintre ei nu dorește nimic având o situație buna.
Pentru a-i lasă acestei persoane din bunurile mele este nevoie ca unul din copii sa renunte in scris sau pot lăsa testament oricui doresc?va multumesc anticipat si o zi bună sa aveti
Cat sunteti in viata, orice eventuala renuntare este nula absolut, fiind un pact asupra unei mosteniri viitoare,
Teoretic dvs puteti lasa bunurile oricui doriti, insa copiii sunt mostenitori rezervatari.
In aceasta calitate, legea le da dreptul la o cota din bunurile dvs, cota care daca le este incalcata, ii indreptateste sa solicite reductiunea testamentului.
Rezerva succesorala a copiilor dvs este de jumatate.
Cu alte cuvinte, daca lasati abolut tot unei alte persoane, sau bunuri care depasesc valoric jumatate din averea dvs, testamentul se va reduce.
Ca sa nu fie atacabil precum este testamentul pentru incalcarea rezervei, puteti opta pt un contract de intretinere astfel inca intretinere contituie un pret si nu este o liberalitate ce incalca dreptul copiiilor
Stimate domn,

Contractul de intretinere, intr-adevar, din punctul de vedere al efectelor, va confera certitudine.

Cata vreme obligatia de intretinere este realizata, nu sunt motive care sa duca la rezolutiunea acestuia.

Numai instanta de judecata constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii.

Neindeplinirea obligatiei de intretinere trebuie demonstrata, iar probatiunea poate fi realizata prin orice mijloc de proba.

Testemantul, respectiv donatia, reprezinta liberalitati excesive, pot fi supuse reductiunii, la cererea succesorilor rezervatari, daca le este lezata rezerva succesorala.

Pentru a cunoaste in concret efectele pe care le produce un astfel de contract, va sugerez sa fiti consiliata de un avocat, ori asistata de acesta, in fata notarului public.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)