avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Curent electric de la \"organizarea de santier\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Curent electric de la "organizarea de santier"

Care este legalitatea conectarii la curentul tip "organizare de santier" si daca este legal ca acesta sa fie platit de proprietari.
Locuiesc intr-un bloc nou, 2019, cu toate ap vandute, platite constructorului, fara litigii din partea locatarilor, dar pana in acest moment curentul electric este tip "organizare de santier", blocul nu este conectat la reteaua publica, nu sunt instalate contoare individuale, iar curentul se plateste, arbitrar, dupa cum a hotarat contructorul. Nici nu este interesat de remediera problemei si nici a altora. Blocul este vandurt/achitat 100% locuibil, probabil 90% sau mai mult
Cel mai recent răspuns: ifratila , utilizator 18:45, 26 Ianuarie 2020
Buna ziua! Blocul in care locuiti face parte dintr-un ansamblu rezidential? Proprietarii au incheiat cu dezvoltatorul contracte de vanzare-cumparare sau numai Promisiune de vanzare? Exista procesul verbal de receptie la terminarea blocului?

LEGE nr. 196 din 20 iulie 2018
privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor

Art. 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

b) ansamblu rezidential - imobilul format din teren pe care sunt amplasate izolat, insiruit sau cuplat locuinte sau locuinte si constructii cu alta destinatie, in care exista proprietati comune si proprietati individuale;

Sectiunea a 2-a Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in ansamblurile rezidentiale

Art. 100
(1) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale au obligatia sa asigure furnizarea/prestarea serviciilor de utilitati publice catre toti utilizatorii din ansamblul rezidential in baza contractelor de furnizare/prestare intocmite cu respectarea clauzelor din contractele-cadru elaborate de catre autoritatea de reglementare competenta.
(2) In ansamblurile rezidentiale calitatea de utilizator, titular al contractului de furnizare/prestare servicii de utilitati publice, revine:
a) asociatiei de proprietari constituita la nivelul intregului ansamblu rezidential, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza la instalatiile comune interioare ale ansamblului rezidential aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din ansamblul rezidential;
b) proprietarului/dezvoltatorului ansamblului rezidential, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/racordeaza la instalatiile aflate in proprietatea proprietarului/dezvoltatorului ansamblului rezidential;
c) asociatiei de proprietari constituita la nivelul unui condominiu de tip bloc, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza la instalatiile comune interioare ale condominiului de tip bloc aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din acel condominiu de tip bloc;
d) proprietarului, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza direct la instalatiile interioare ce apartin proprietatii individuale.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b), asociatia de proprietari constituita la nivelul ansamblului rezidential, respectiv proprietarul/dezvoltatorul ansamblului rezidential preda autoritatii administratiei publice locale, in termen de 6 luni de la finalizarea lucrarilor de constructii, cu titlu gratuit, retelele comune si terenul aferent pana la bransamentele imobilelor din ansamblul rezidential, in vederea preluarii in administrare si exploatare a acestor retele de catre furnizorul care asigura aceste servicii in unitatea administrativ-teritoriala respectiva. In cazul asociatilor de proprietari constituite la nivelul ansamblurilor rezidentiale, decizia de predare in administrare se face cu acordul scris al tuturor proprietarilor.
(4) In cazul ansamblurilor rezidentiale finalizate la data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietarul/dezvoltatorul ansamblului rezidential preda autoritatii administratiei publice locale, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, cu titlu gratuit, retelele comune si terenul aferent pana la bransamentele imobilelor din ansamblul rezidential, in vederea preluarii in administrare si exploatare a acestor retele de catre furnizorul care asigura aceste servicii in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
(5) In situatia prevazuta la alin. (2) lit. b), proprietarul/ dezvoltatorul ansamblului rezidential are obligatia sa asigure furnizarea/prestarea serviciilor de utilitati publice catre toti utilizatorii din ansamblul rezidential in baza contractelor de furnizare/prestare intocmite cu respectarea clauzelor din contractele-cadru elaborate de catre autoritatea de reglementare competenta.
Art. 101
(1) Preturile si tarifele practicate pentru furnizarea serviciilor de utilitati publice de catre proprietarii/ dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale se aproba de catre autoritatea de reglementare competenta. Acestia au obligatia sa tina evidenta contabila separata pentru fiecare serviciu de utilitate publica furnizat/prestat.
(2) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale au obligatia sa monteze la bransamentele imobilelor contoare de masurare-inregistrare a consumurilor, conform legislatiei in vigoare. Determinarea consumurilor care se factureaza se face numai prin metoda directa in baza indicatiilor contoarelor montate la bransamentul fiecarui imobil din ansamblul rezidential.
(3) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale care asigura furnizarea serviciilor de utilitati publice prin retele private au aceleasi drepturi si obligatii ca si operatorii care furnizeaza/ presteaza servicii de utilitati publice prin intermediul retelelor publice, fiindu-le aplicabile sanctiunile din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si din legislatia specifica serviciului furnizat/prestat.
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2020
-ELLA-, utilizator
ELLA -
Blocul face parte dintr-un ansamblu rezidential, toti locatarii au incheiat contract de vanzare-cumparare, consider ca toti banii pe apartamente au fost primiti de constructor (termenul era august 2019). Procesul verbal de receptie a blocului nu stiu intre cine se face si cand. Inspectia primariei a fost facuta, dupa care s-au eliberat CF-urile individuale si s-au facut contarctele de vanzare -cumparare.
Vedeti daca va ajuta cu ceva modificarile introduse de Legea 7 din 6 ianuarie 2020.
Cum se numeste ansamblul rezidential? Puteti oferi un link cu site-urile unde a fost oferit spre vanzare ansamblul rezidential, o adresa... etc?
Nu. Nu are un nume. Apartamentele s-au cumparat direct de la constructor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligații ale unui (presupus) proprietar al unui ansamblu rezidențial mlutescu mlutescu Bună ziua, Aș dori o opinie care să clarifice situația și obligațiile titularului unui robinet general al unei instalații de apă aflată pe teren ... (vezi toată discuția)
Mentenanta instalatie publica apa potabila alexandrust alexandrust Salutare, Am nevoie de un sfat/idee legat de administrarea, intretinerea si mentenanta instalatiei publice de alimentare cu apa potabila dintr-o ... (vezi toată discuția)
Diferențe consum apă contor de apartament și contor general al ansamblului residențial catalin27smb catalin27smb Locuiesc într-un ansamblu rezidențial format din 8 blocuri. Fiecare apartament din complex are prevăzut un contor de apă. Fiecare bloc este prevăzut cu un ... (vezi toată discuția)