avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda Circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda Circulatie

Am fost amendat cu suspendarea permisului 30 zile.
Am facut contestatie si am facut cerere sa imi iau permisul.
Am fost ocupat si am luat permisul dupa 30 zile.
Politia mi a dat o instiintare ca daca pierd procesul sa duc permisul la ei pentru inca 30 zile.
E legala aceasta solicitare?
Permisul a stat la ei 30zile, trebuie sa mai stea inca 30zile?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:32, 26 Ianuarie 2020
Daca ai facut si depus cererea dupa 30 de zile de la ridicarea de catre politie a permisului, nu este legal, Daca ai asteptat tu dupa depunerea cererii 30 de zile, atunci este legal. Oricum, prezinta situatia in scris la politia ce ti-a suspendat permisul si cere lamuriri, inclusiv istoricul carnetului tau de conducere.. Nu te astepta la minuni: serviciul rutier este stat in stat in Romania... :)
Nu e vorba de nici o "minune" și polițistul are dreptate. In momentul cind depui contestație împotriva PV de contravenție se suspenda executarea pedepsei, de aceea se poate lua permisul înapoi. Pedeapsa se execută doar după ce instanta da o hotărâre definitiva, deci poți sa-ți iei permisul oricând de la poliție el sta acolo degeaba, daca nu-l recuperezi în urma depunerii plingerii împotriva PV de contravenție.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
latka, utilizator
latka, se suspenda executarea (retinerea) permisului numai daca duci certificatul de grefa! De asemenea, dupa suspendare, daca nu te duci sa ridici carnetul si conduci, esti pasibil de alte probleme! Inclusiv penale!!! Nu spun din auzite, am avut 4 luni permis suspendat 2018 si nepredat... Sa nu mai spun ca a trebuit sa-i "somez" (prin email am cerut sa-mi spuna cand incepe suspendarea, deoarece nu sunt in tara sa predau permisul) pentru a-mi incepe suspendarea cand stiam si eu nu cand vroiau muschii lor!!! Am mers, la cateva zile dupa ce ar fi trebuit sa expire suspendarea+luna bonus sa vad starea permisului meu! Te las sa ghicesti cine a trebuit sa faca o copie xerox CI si cine a facut o cerere pentru a i se recunoaste incetarea suspendarii! Repet: rutiera chiar este stat in stat! Am ramas siderat cum niste norme interne ale lor trec peste legi!!! Verifica netul, mai sunt cazuri, eu am fost aproape de dosar penal.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
Adyconst, utilizator
Art. 118 alin. 2 din Oug 195 /2002
"Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. 1.".

Dvs. nu cunoașteți legea. Din momentul încheierii PV de contravenție sunt 15 zile pentru depunerea plingerii împotriva sa.

Politia este oricum instiintata ca exista acea plângere, pentru ca trebuie sa depună întimpinarea. Dar data depunerii plingerii este cea de la care se suspenda executarea sancțiunilor. Certificatul de grefa este documentul în baza căruia se restituie permisul și atit. Nu se merge la politie și spui ca am depus plingere și ți se da permisul.

Dacă nu-ți iei permisul după depunerea plingerii, nu înseamnă că se execută perioada de suspendare. Asa ca polițistul a raspuns corect. Dacă procesul se pierde cu decizie definitiva, atunci se execută cele 30 de zile de suspendare.

Dacă știți alt temei legal, va rog sa postați, aici e un forum în care se dezbat temeiuri legale, nu povești de pe net.

Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
latka, utilizator
Certificatul de grefa este documentul în baza căruia se restituie permisul și atit. Nu se merge la politie și spui ca am depus plingere și ți se da permisul.

Latka, chiar asa trebuie procedat! Mergi la politie cu certificatul de grefa, depui certificat si copie CI, recuperezi permis, semnezi de luare la cunostiinta referitor la termen predare in caz de pierdere proces civil si apoi conduci pana la definitiva... si peste daca ai noroc de un judecator impartial, care in Judec sect. 3, cel putin, nu vei intalni! Parca sunt angajati cu juma` de norma la Rutiera!
BTW, propun sa avem un pic de respect unul fata de celalalt si impreuna sa-l ajutam pe cel ce a intrebat! Ce am spus este din experienta personala. Asa am aflat si am fost socat ca regulamentele interne la rutiera sunt peste sau chiar ignora legile tarii. Eu am facut cerere la 5 zile dupa expirarea celor 120 de zile pentru a inceta perioada de suspendare! Nu sunt povesti de pe net, este o intamplare din multele (peste 80 PV de contraventie) avute cu Politia Rutiera!
Nu crezi, este problema ta, dar lasa pe VONPAUL006 sa decida in cunostiinta de cauza!
Repet, Rutiera este stat in stat! Cei rutinati stiu ce spun... :)

Alte discuții în legătură

Suspendare permis 30 zile catalinion84 catalinion84 Buna seara, Va rog sa imi spuneti si mie daca am primit amenda si suspendarea permisului pe o perioada de 30 zile ptr neacordare prioritate trecere pietoni ... (vezi toată discuția)
Amenda radar Harabagiuciprian Harabagiuciprian Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.Mentionez faptul ca am fost surprins ... (vezi toată discuția)
Am făcut contestație și nu am ridicat permisul in termene de 15 zile Adrrianm112a Adrrianm112a Buna ziua ! Am o problema și nu știu ce ar trebui făcut . Mi-a fost reținut permisul pentru 3 luni de zile depășind limita de viteza , am făcut ... (vezi toată discuția)