Lucrez din iulie 2008 la o firma de produse chimice. Din luna februarie 2009 a inceput chinul. Angajatorul nu mai plateste salariile la timp si plateste sume de 200-300 lei. Au aparut restante, pentru ca "n-avem bani" si pentru ca "e criza". Personal ma consider unul dintre cei norocosi, in sensul ca am reusit sa ii fac sa imi achite macar partial salariile (mai, iunie, iulie, octombrie partial si ianuarie - aprilie, august, septembrie total), desi pentru acest lucru am lucrat dublu (sambete si duminici, ore suplimentare zilnice, paza si am prestat si munca fizica, desi sunt angajat la birou). Ieri dna director a facut sedinta "de mustrari" din cauza alegerilor si ne-a spus ca de acum nu vom mai primi bani pentru ca nu are de unde sa ne dea, asa ca sa ne apucam sa luam produse pe factura si sa le vindem pentru a ne lua salariile, daca vrem sa avem bani de sarbatori :stunned:. De asemenea saptamana aceasta vrea sa ne reduca salariile la minim pe economie la toata lumea. In schimb, directorul general si directorul tehnic (sot si sotie, firma privata) sunt cu salariile la zi (iar salariile sunt undeva la 150.000 - 200.000 lei brut de fiecare) si chiar peste salarii (contracte de imprumut fictive de la actionari catre firma pe anumite sume care se "trag" din bugetul firmei) si umilesc angajatii in fiecare zi (agresare verbala, injurii, etc). Firma are conturile blocate din cauza ca nu si-a platit datoriile catre furnizori, iar singurul mod prin care se pot scoate bani din banca este "fondul de salarii". Fond de salarii ce a fost folosit in mare parte pentru achizitionarea de materii prime :( . Daca aduci in discutie problema banilor ti se spune "Si eu am probleme", "Si eu am datorii" si "daca nu-ti convine, da-ti demisia" X-( . Demisie pe care daca o dai, din cate stiu, inseamna "adio, somaj!".
Intrebarile sunt urmatoarele:
Ce pot face sa imi recuperez salariile restante?
Cum pot sa plec din firma fara demisie? (stiu ca un contract individual de munca presupune doua parti: 1.angajatul sa munceasca; 2.angajatorul sa plateasca; daca punctul 2 nu este respectat eu cred ca deja contractul nu mai este valabil, nu? :( )
Cum pot sa fac sa ies la somaj, daca nu vor sa ne dea salariile, dar nici nu vor sa ne dea afara? (suntem in luna decembrie, vin sarbatorile, si e putin probabil sa gasesc un job pana la mijlocul lunii ianuarie) #-o
Va multumesc in avans pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns:
demenyandreea35 , utilizator
14:41, 13 Decembrie 2009