avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum imi pot recupera salariul neplatit?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum imi pot recupera salariul neplatit?

Lucrez din iulie 2008 la o firma de produse chimice. Din luna februarie 2009 a inceput chinul. Angajatorul nu mai plateste salariile la timp si plateste sume de 200-300 lei. Au aparut restante, pentru ca "n-avem bani" si pentru ca "e criza". Personal ma consider unul dintre cei norocosi, in sensul ca am reusit sa ii fac sa imi achite macar partial salariile (mai, iunie, iulie, octombrie partial si ianuarie - aprilie, august, septembrie total), desi pentru acest lucru am lucrat dublu (sambete si duminici, ore suplimentare zilnice, paza si am prestat si munca fizica, desi sunt angajat la birou). Ieri dna director a facut sedinta "de mustrari" din cauza alegerilor si ne-a spus ca de acum nu vom mai primi bani pentru ca nu are de unde sa ne dea, asa ca sa ne apucam sa luam produse pe factura si sa le vindem pentru a ne lua salariile, daca vrem sa avem bani de sarbatori :stunned:. De asemenea saptamana aceasta vrea sa ne reduca salariile la minim pe economie la toata lumea. In schimb, directorul general si directorul tehnic (sot si sotie, firma privata) sunt cu salariile la zi (iar salariile sunt undeva la 150.000 - 200.000 lei brut de fiecare) si chiar peste salarii (contracte de imprumut fictive de la actionari catre firma pe anumite sume care se "trag" din bugetul firmei) si umilesc angajatii in fiecare zi (agresare verbala, injurii, etc). Firma are conturile blocate din cauza ca nu si-a platit datoriile catre furnizori, iar singurul mod prin care se pot scoate bani din banca este "fondul de salarii". Fond de salarii ce a fost folosit in mare parte pentru achizitionarea de materii prime :( . Daca aduci in discutie problema banilor ti se spune "Si eu am probleme", "Si eu am datorii" si "daca nu-ti convine, da-ti demisia" X-( . Demisie pe care daca o dai, din cate stiu, inseamna "adio, somaj!".

Intrebarile sunt urmatoarele:
Ce pot face sa imi recuperez salariile restante?
Cum pot sa plec din firma fara demisie? (stiu ca un contract individual de munca presupune doua parti: 1.angajatul sa munceasca; 2.angajatorul sa plateasca; daca punctul 2 nu este respectat eu cred ca deja contractul nu mai este valabil, nu? :( )
Cum pot sa fac sa ies la somaj, daca nu vor sa ne dea salariile, dar nici nu vor sa ne dea afara? (suntem in luna decembrie, vin sarbatorile, si e putin probabil sa gasesc un job pana la mijlocul lunii ianuarie) #-o

Va multumesc in avans pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: demenyandreea35 , utilizator 14:41, 13 Decembrie 2009
Ceea ce ne-ati spus aici pe forum, scrieti-o pe o hartie, poate mai detaliat, mai ales faza cu banii scosi din banca pt salarii, semnata de toate persoanele nemultumite si trimiteti-o la ITM.
Nu prea aveti solutia de a inceta contractul si sa luati somaj daca nu va concediaza pt motive care nu tin de dvs.
In primul rand ar trebui sa faceti o sesizare la ITM in care sa prezentati modul in care va sunt incalcate drepturile.

Pot sa va spun ca ptr recuperarea drepturilor salariale singura modalitate o constituie actiunea in justitie. ITM nu are prerogative de acest gen, el poate doar sa vina, sa faca control, sa dea amenzi si sa dispuna termene de solutionare a problemelor constatate.

In privinta plecarii in somaj, eu chiar nu inteleg firma. Daca nu are bani si nu-si poate onora obligatiile catre salariati de ce nu-i trimite in somaj? Este mai simplu ptr toata lumea! Este adevarat ca la incheierea raporturilor de munca va trebui sa plateasca toate drepturile la zi, dar pana la urma sunteti toti oameni, toti trebuie sa traim, si daca salariatul a muncit trebuie retribuit, macar sa aiba din ce manca ca sa poata munci.

Pacat ca nu va intelegeti cu angajatorul in privinta trecerii in somaj. Ptr ca aceasta este singura solutie.
Concedierea individuala sau colectiva, functie de numarul de salariati.
Exista posibilitatea sa nu fie nici cu plata contributiilor la zi, asa ca nu concediaza sa nu fie controlat ceva este la mijloc daca nu vrea sa faca concedieri.
Se poate.
Totul este posibil la astfel de oameni, treziti peste noapte mari patroni.
Nu pot spune altceva decat ca in acest moment in firma este un reprezentant ITM care "interogheaza". A venit la o sesizare scrisa a 4 fosti angajati la ITM. Interogarea consta in discutii cu directorul tehnic, caci directorul general nu este in firma. Omul a primit "un cadou" si bineinteles ca acuzele sunt neintemeiate. Concluzia: toti cei care au plecat sunt niste incompetenti carora nu le-a placut munca. Chestia asta se intampla de ani si ani... nicio amenda. Asta e tara in care traim si nu e de mirare ca am ajuns sa nu dam 2 bani pe ea. Nimeni nu-ti ia apararea daca n-ai bani. Poti sa mori "linistit" de foame. Pe noi nu ne intereseaza. Actiunea in justitie din cate stiu dureaza cateva luni, iar banii ii obtii abia dupa terminarea procedurii... asa ca 2-3-4 luni pot sa mor de foame. Justitia e oarba la propriu, organele statului sunt manjite pana peste cap. Directorul ITM isi procura antigel si alte produse de la firma noastra, asa ca amenzi nu vor exista prea curand. De cand sunt eu aici la firma au trecut pe aici cel putin o suta de oameni care au ramas cu un mare nod in gat dupa ce au muncit aici... Deja incep sa ma consolez cu ideea ca am luat teapa. Asteptam doar o confirmare de la oameni care sunt mai in tema.

O ultima intrebare: Pot sa imi dau demisia la zi, dat fiind faptul ca nu ma mai pot intretine datorita restantelor salariale? totusi, suma la care se ridica restantele este undeva in jurul a 2500 lei.

Va multumesc pentru timpul acordat.

PS: reprezentantul ITM chiar acum pleaca. bineinteles ca nu s-a intamplat nimic. iar...

Alte discuții în legătură

Concediere conform art.65/1 toni25 toni25 Salut. Am si eu o problema la locul de munca si nu stiu cum sa ii gasesc o rezolvare cat mai buna... Nu am mai fost platit din luna noiembrie anul trecut si ... (vezi toată discuția)
Neplata/intarzierea salariilor din lipsa de bani a angajatorului GabrielaT GabrielaT Buna ziua, Aduc in discutie o problema de maxima importanta pentru angajatii firmei la care lucrez. Incepand cu luna decembrie 2008, cand au fost concediati ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante/ indemnizatie somaj/ prima de instalare Indu06 Indu06 Buna ziua, In urma cu 2 ani si 2 luni, atunci cand am terminat facultatea, am reusit sa ma angajez cu contract de munca pe perioada nedeterminata ca inginer ... (vezi toată discuția)