avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata/intarzierea salariilor din lipsa de bani a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata/intarzierea salariilor din lipsa de bani a angajatorului

Buna ziua,
Aduc in discutie o problema de maxima importanta pentru angajatii firmei la care lucrez. Incepand cu luna decembrie 2008, cand au fost concediati cca 60 de angajati din 90, firma nu mai plateste la timp salariile pe motivul lipsei de bani (primim la 2-3 saptamani un sfert din salariu si ni se spune ca nu se stie cand vom mai fi platiti). Activitatea firmei este din ce in ce mai redusa (import si comercializare mobilier, vanzarile sunt aproape zero), firma are datorii mari la chirie, la stat , la banci , la leasing etc (de ordinul miliardelor de lei vechi). Problema noastra, a angajatilor ramasi (cca 30 de oameni) este ca nu stim ce si cum putem face; demisia nu este o solutie, datorita crizei locurilor de munca, insa nici nu putem accepta aceasta situatie in conditiile in care nici noi nu ne mai putem plati rate, facturi etc., din vina angajatorului.
Ce pot face eu ca si angajat in acesta situatie?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:59, 16 Februarie 2009
Cred ca somajul ar fi solutia.
Unii dintre colegi chiar au cerut trimiterea in somaj nemaiputand astepta la nesfarsit o decizie a companiei, insa li s-a recomandat sa-si dea demisia, desi in decembrie au fost pusi in somaj 60 de angajati. Salariile luate pana acum s-au datorat unor restante din vechi incasari, insa acum nu mai exista asa ceva. Impresia tuturor este ca firma va intra in faliment cat de curand, insa nu spune nimeni nimic, admnistratorul firmei fiind plecat din tara pentru cca o luna.
Multumesc pentru raspuns.
Nu stiu de ce angajatorii refuza sa inceteze CIM prin desfiintarea posturilor pentru ca angajatii sa beneficieze de indemnizatie de somaj! Indemnizatia de somaj esate platita de sta si nu de angajator.
Insistati pe langa angajator poate se rezolva.
Pentru salariile restante faceti o sesizare la ITM si daca iar nu se rezolva actionati pe angajator in instanta.
Pentru recuperarea salariilor restante aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata. Actiunea este scutita de taxa de timbru si de timbri judiciar.
Iar in caz de faliment, salariile se achita cu intaitate, salaraitii fiind creditori privilegiati.
Oricum, nu va dati demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzarea platii salariului de catre angajator - ajutor urgent urgent madalinapaftala madalinapaftala Buna seara, Lucrez de un an la o agentie de turism. Am fost angajata ca tanar absolvent, drept pentru care societatea a primit acea indemnizatie din partea ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? popaangelica popaangelica am lucrat din 17martie2010 pana in18februarie2011 apoi prin demisie am plecat la alta firma.acolo m-am angajat cu carte de munca din 4martie2011.presupun ca ... (vezi toată discuția)
Probleme salariale iunana iunana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Lucrez la o televiziune locala de aproape 7 ani, iar in ultimii ani s-au strans 5 salarii ... (vezi toată discuția)