avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raport final cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raport final cercetare disciplinara

In data de 8 oct 2019, de ex, are loc o cercetare disciplinara. Se emite proces verbal de cercetare disciplinara (raport final) in care se spune de catre comisie ca nu s a putut efectua cercetarea deoarece salariatul filma cercetarea in sine.(nedovedit de altfel si pana la urma poate filma ca sa fie sigur ca nu este agasat in mod ciudat de comisie) neimportant insa. Pai daca nu s a putut efectua cercetarea dintr un motiv subiectiv, caci obiectiv nu poate fi numit, Angajatorul nu emite nici o decizie in termen de 30 zile,dar mai face un convocator peste 43 zile calendaristice si are loc alta cercetare cu alt convocator , exact pe aceleasi presupuse abateri. Apoi emite peste 25 zile calendaristice, de la data incheierii ultimului proces verbal, o decizie de sanctionare. Eu cred ca angajatorul a iesit din termenul de 30 zile,raportat la primul raport final. In cazul in care nu ma prezentam,nu era acelasi lucru? nu poti sa faci 10 rapoarte finale pt o singura cercetare. Adica tu angajator, iti dai seama ca nu ai facut la timp si ca sa te scoti, mai faci o cercetare si alt raport final? pai in cazul asta, 6 luni de zile, salariatul este jucat ca o minge. Permite Codul muncii asa ceva? Poate sa emita doua rapoarte finale? unde mai pui ca..comisia avea validitate doar o singura zi, iar raportul final a fost intocmit si semnat dupa vreo 2 saptamani, cand practic acea cpmisie numai era valida.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2020
romanul11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 29 Ianuarie 2020
1. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

2. In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.( Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 16/2012))

3. Poate emite mai multe rapoarte , dar numai unul poate fi final ... o cercetarea disciplinara nu poate avea mai multe terminari ...!!
Multumesc. Totusi in decizia ICCJ nr 16 se face vorbire de RAPORTUL FINAL nu de mai multe rapoarte, din care unul este final. , Salariatul este o minge de aruncat la cercetari disciplinare, dupa cum are chef angajatorul, fara ca angajatoru lsa fie sanctionat in vreun fel, de cenzura legiuitorulu, cu privire la nerspectarea celor 30 zile..Deci daca a emis un raport final gresit..ca i s a parut ca e filmat, el poate sa se razgandeasca si sa mai faca o cercetare..ca doar salariatul poate fi hartuit dupa bunul plac. In Decizia 16, pare a fi destul de clar ca, la sfarsitul cercetarii se face un raport final, nu doua sau trei. Pai angajatorul poate, timp de 6 luni sa l cheme pe salariat de 100 ori la cercetare disciplinara pentru aceeasi presupusa abatere. O fi corect si legal? Pai la raspunsul dvs, la punctul 3,va spun ca cercetarea in cauza avut doua terminari. O data, ca nu i a convenit ca e filmata, comisia s a suparat si a plecat, incheind procesul verbal de cercetare inregistrat, apoi i a trecut si a mai chemat inca o data salariatul, ca asa i a venit. Si a facut alt proces verbal.Ambele fiind finale .Daca salariatul nu se prezenta, in prima faza, era incheiat procesul verbal final , din prima. si daca a fost filmata comisia, ce a impiedicat o pe comisie, sa si exercite atributiile pt care a fost infiintata?NIMIC.Deci de aceea legiutorul sanctioneaza aceste practici,pentru neexercitarea atributiilor comisiei.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2020
romanul11, utilizator
Reguli referitoare la procedura disciplinara ar trebui sa se regaseasca in Regulamentul intern al angajatorului.

Prin urmare, un salariat poate verifica singur procedura cum se efectueaza.
Multumesc. Insa procedurile din Regulamentul intern, nu pot fi diferite fata de cele din lege, respectiv Codul muncii.Legea pare sa zica atunci cand face referire la RAPORTUL si nu la rapoartele finale...caci e in consensul bunei credinte care guverneaza relatia angajat-angajator, cel putin teoretic, caci practic nu prea,sa nu existe hartuirea salariatului asa ..dupa bunul plac al unui angajator . Am gasit si jurisprundenta in care angajatorul este decazut din dreptul a de a mai emite decizi, tocmai datorita faptului ca nu si a indeplinit sarcinile la cercetarea disciplinara, alegand sa mai faca inca o cercetare cu aceeasi comisie, pt aceleasi presupuse abateri
Legea nu prevede nimic clar la procedura cercetarii disciplinare .. reglementeaza doar putine aspecte.

Alte discuții în legătură

...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara la locul de munca roxynice roxynice Va rog sa ma lamuriti daca se poate, daca am savarsit o abatere disciplinara in data de 27 octombrie 2012 si in data de 18 ianuarie 2013 am fos informat ca ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ContSters137621 ContSters137621 Buna seara, Pentru un salariat care absenteaza nemotivat de la serviciu mai mult de 3 zile se dispune cercetarea disciplinara, se emite invitatia la ... (vezi toată discuția)