1. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
2. In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.( Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 16/2012))
3. Poate emite mai multe rapoarte , dar numai unul poate fi final ... o cercetarea disciplinara nu poate avea mai multe terminari ...!!
Multumesc. Totusi in decizia ICCJ nr 16 se face vorbire de RAPORTUL FINAL nu de mai multe rapoarte, din care unul este final. , Salariatul este o minge de aruncat la cercetari disciplinare, dupa cum are chef angajatorul, fara ca angajatoru lsa fie sanctionat in vreun fel, de cenzura legiuitorulu, cu privire la nerspectarea celor 30 zile..Deci daca a emis un raport final gresit..ca i s a parut ca e filmat, el poate sa se razgandeasca si sa mai faca o cercetare..ca doar salariatul poate fi hartuit dupa bunul plac. In Decizia 16, pare a fi destul de clar ca, la sfarsitul cercetarii se face un raport final, nu doua sau trei. Pai angajatorul poate, timp de 6 luni sa l cheme pe salariat de 100 ori la cercetare disciplinara pentru aceeasi presupusa abatere. O fi corect si legal? Pai la raspunsul dvs, la punctul 3,va spun ca cercetarea in cauza avut doua terminari. O data, ca nu i a convenit ca e filmata, comisia s a suparat si a plecat, incheind procesul verbal de cercetare inregistrat, apoi i a trecut si a mai chemat inca o data salariatul, ca asa i a venit. Si a facut alt proces verbal.Ambele fiind finale .Daca salariatul nu se prezenta, in prima faza, era incheiat procesul verbal final , din prima. si daca a fost filmata comisia, ce a impiedicat o pe comisie, sa si exercite atributiile pt care a fost infiintata?NIMIC.Deci de aceea legiutorul sanctioneaza aceste practici,pentru neexercitarea atributiilor comisiei.
Multumesc. Insa procedurile din Regulamentul intern, nu pot fi diferite fata de cele din lege, respectiv Codul muncii.Legea pare sa zica atunci cand face referire la RAPORTUL si nu la rapoartele finale...caci e in consensul bunei credinte care guverneaza relatia angajat-angajator, cel putin teoretic, caci practic nu prea,sa nu existe hartuirea salariatului asa ..dupa bunul plac al unui angajator . Am gasit si jurisprundenta in care angajatorul este decazut din dreptul a de a mai emite decizi, tocmai datorita faptului ca nu si a indeplinit sarcinile la cercetarea disciplinara, alegand sa mai faca inca o cercetare cu aceeasi comisie, pt aceleasi presupuse abateri