Caz: Avem un defunct, parinte a trei copii majori, moștenitori de fapt si de drept. Avem si concubina defunctului, care a avut o relație de 6 ani cu defunctul. Defunctul are o casa, pe care a achiziționat o cand era cu concubina, dar pe numele lui. Concubina a spus unuia din mostenitori ca nu are pretenție la casa, dar ca ar vrea electrocasnicele (tv, combina frigo, masina de spalat). Dar cand a predat cheile casei, moștenitorilor, Aceștia au găsit casa goală, fără perdele, fără covoare, fără carti, mobila si electrocasnice.
Nu a avut bunul simt sa i cheme pe toți trei moștenitorii la o discuție în casa defunctului sa le spuna ca ar dori sa ia acestea (pt ca a contribuit si ea...)
Poate fi data in judecata pentru ce a făcut? Sa despagubeasca pe mostenitori cu cota parte cu cat a contribuit si defunctul la achiziționarea acestor bunuri (ca defunctul avea resurse, venit mai mare decât ea)
Buna ziua,
Concubinajul nu este recunoscut de codul civil roman.
Deci concubina nu are vocatie succesorala in acest caz.
Pentru ceea ce a facut puteti sa-i faceti plangere pentru furt.
Deci in acest caz nu putem discuta de cota parte. Daca bunurile respective au fost achizitionate cu acte doveditoare de catre concubina, atunci aceasta era indreptatita sa si le ia. Daca actele cu care au fost achizitionate sunt pe numele defunctului, atunci putem vorbi de furt. In niciunul dintre cazuri, nu putem vorbi de cota parte, mai ales ca e vorba de bunuri mobile.
Concubinaj
ady492
Am o matusa care traieste in concubinaj as vrea sa stiu daca la dececesul ei concubinul are drept la bunurile matusi mele are cota parte dintr-o casa mostenita ... (vezi toată discuția)
Pretentii banesti
ciucalaura
doi parteneri traiesc in concubinaj de 15 ani, in casa partenerei; ambii cu venituri lunare; copiii partenerului ridica pretentii asupra bunurilor acumulate in ... (vezi toată discuția)