In situatia in care puteti face dovada celor aratate de dvs.,adresati-va in scris ITM-ului unde isi are sediul firma si chiar Ministerului Muncii care va trimite sesizarea dvs.,organului competent in a o solutiona.
De asemeni,puteti sa va adresati in justititie impotriva celor vinovati,dar,repet,in cazul in care va puteti dovedi afirmatiile.
Ar fi bine sa va angajati un avocat care sa va sustina in profesionist interesele.
1. Daca firma are punct de lucru inregistrat in orasul dvs. va adresati ITM din acest oras, deoarece tot aici ar trebui sa fie inregistrate si CIM ale dvs.
2. Daca firma nu a inregistrat punctul de lucru la ITM din orasul dvs. atunci va adresati ;a ITM din orasul unde firma are sediul.
3. Indiferent la care ITM va adresati sesizati, in scris, aspectele precizate in acest topic. Se va face o verificare si veti primi un raspuns scris. Daca se dovedeste real ce ati spus firma va fi obligata sa va incheie retroactiv CIM dupa ce va plati amenda contraventionala legala.
4. Faptul ca ati lucrat la acel angajator se poate dovedi cu orice proba: inscrisuri, pontaje, martori, tot ce credeti dvs. ca atesta faptul ca ati desfasurat activitate.
Ati scris ca ati semnat "contracte de parteneriat", in "presa scrisa". Atentie! Angajatorul se va apara sustinand ca nu a incheiat cu dvs. niciun contract de munca, deci nu sunteti salariati, ci... "parteneri", urmand a fi platiti pentru nu stiu ce prestare de serviciu ori poate pentru drepturi de autor. Este foarte important sa aratati ITM (desi, personal, ma indoiesc ca vor dori sa se zbata a intelege) ca acele contracte de "parteneriat" erau, de fapt, simulari ale contractelor de munca, iar, dvs., fara cunostinte juridice si fara consiliere juridica la acel moment, nu ati inteles ca acele contracte de "parteneriat" nu sunt, de fapt, contracte de munca, ci altceva. Apoi, va intariti cele aratate cu prezentarea in concret (de dovedit cu martori si altele asemenea) ca relatiile dvs. cu angajatorul erau clar specifice celor din dreptul muncii, anume cele dintre angajator si salariat (subordonare etc.), iar nu cele dintre un beneficiar si un prestator. Daca inspectia ITM nu va rezolva nimic (rezolvarea concreta ar consta intr-o incheiere a unor clare contracte de munca si plata salariilor la zi), atunci ar trebui sa va adresati instantei, cu o actiune cu doua capate de cerere: constatarea existentei contractului de munca incheiat in mod simulat si plata salariilor. Succes!
frm a scris:
Buna ziua,
Suntem un numar de 4 persoane care am lucrat timp de 2 luni pentru o firma a carei activitate este presa scrisa. De la inceput, ne-au fost cerute actele necesare pentru contractul ind. de munca, doar ca nu a facut nimic in privinta lor.
Directorul nu vrea sa ne plateasca si nu stim ce putem face in acest caz?
Se poate dovedi ca am lucrat la publicatie, numele nostru este trecut la casuta redactionala si am semnat contracte de parteneriat.
Tin sa mentionez ca firma este inregistrata in alt oras, nu in cel care locuim noi. In eventualitatea in care ne adresam ITM, mergem in orasul nostru sau unde este firma inregistrata?
Multumesc anticipat,
F
Subscriu la cele spuse de d-nul fcserban cu mentiunea ca va recomand sa consultati un avocat. In cazul in care puteti face dovada ca nu aveti posibilitati sa achitati onorariul, formulati dvs. cererea in instanta, asa cum va pricepeti si solicitati instantei, la primul termen de judecata, incuviintarea apararii din oficiu.