avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama poate instraina partea ei daca sint unica fiica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama poate instraina partea ei daca sint unica fiica si tatal este decedat ...

Buna ziua . Tatal meu a decedat . Am facut taxa succesoriala impreuna cu mama . Sint unica fiica . Intrebarea mea este mama mea poate instraina partea ei altei persoane ....mentionez ca se trateaza la neurologie mama ...mentionez ca eu am imbunatatit tot apartamentul si ca in toti acesti ani eu am ajutat o financiar de cind sint in strainatate circa 20 de ani . Va multumesc .
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
Esther Esther, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:33, 28 Ianuarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate.
Si daca poate eu ce pot sa fac ca sa nu pierd ceea ce mi se cuvine ........
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat traieste, mama e proprietar exclusiv pe cota sa. Ca atare, poate dispune de ea dupa cum doreste.
Dvs vi "se cuvine" dupa decesul ei, daca acea cota va mai exista in patrimoniul mamei...
Daca pana atunci o vinde/doneaza, nu veti mai mosteni nimic.
Am o intrebare va rog , mama are o parte mai mare decit unica fiica .. ......in urma taxei succesoriale dupa decesul tataului Va intreb pentru ca nu stiu cum este cu aceste cote ...Si inca o intrebare ...in caz de donatie sau vanzare ...unei alte persoane ...nu exista cale de atac ...fiind unicul copil .... Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
Esther Esther, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles de la inceput :)
Imobilul a fost dobandit de parinti, ca bun comun in timpul casatoriei.
A decedat tata. Ati dezbatut succesiunea pe jumatatea tatalui. Din aceasta jumatate:
- mama are 1/4.
Deci 1/4 din 1/2 = 1/8, la care se adauga jumatatea mamei, rezultand in total 5/8
- dvs 3/4. Din jumatate = 3/8.
Cam asta este cu cotele...
In urma dezbaterii mostenirii, in momentul de fata dvs si mama sunteti coprorpietari.
In mod normal ar trebui sa faceti un partaj, in urma caruia una dintre dvs sa preia intregul imobil si sa achite celeilalte o sulta.
Partajul se poata face amiabil, la notar, sau in caz de divergente, pe cale judecatoreasca.
Pana la partaj, fiecare este proprietar exclusiv pe cota sa.
Mama pe 5/8, iar dvs pe 3/8.
Daca mama se hotaraste sa isi vanda cota, nu prea mai aveti ce face. Dvs veti ramane in indiviziune cu cumparatorul, urmand sa faceti partajul cu acesta.
Daca mama isi doneaza cota, puteti solicita reductiunea donatiei, insa mai mult de jumatate, adica 5/16, nu prea aveti cum sa obtineti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
succesiune dupa decesul ambilor părinti ? cine ... nktnik nktnik Cine vine la succesiune dupa decesul ambilor părinti ? Cine vine la dezbaterea succesoriala in cazul in care dupa decesul ambilor parinti eu fiind copilul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! intampin și eu următoarea problema,părinții mei ... C_laudia C_laudia Bună ziua! Intampin și eu următoarea problema,părinții mei au divorțat din anul 2003,în urma divorțului eu am fost crescuta de către mama în ... (vezi toată discuția)