am un prieten care lucreaza de 7 ani intr-o societate comerciala, obiect de activitate presa scrisa; are cartea de munca intr-un alt loc, iar de la respectiva publicatie nu i s-a intocmit niciodata un contract de munca (sfert de norma sau jumatate de norma), desi i s-a promis in repetate randuri.
este platit mai mult decat mediocru, dupa bunul plac al patronului, iar mai nou este amenintat ca isi va pierde locul de munca.
nu a semnat niciodata vreun act cu respectiva societate, exceptand - parca in primavara acestui an - un contract de confidentialitate.
ce sanse are sa i se faca dreptate ? 7 ani fara forme legale reprezinta totusi cam mult.. omul a avut incredere in ei, insa s-a ajuns prea departe, vor sa ii ia pana si putinul care i-a mai ramas.
unde ar fi mai bine sa se adreseze pentru inceput ? itm sau justitie ? poate recupera vreun ban ?
are inscrisuri - respectiv ziare inclusiv din 2002/2003, martori, caseta redactionala in ziar - asta cand exista, pentru ca ulterior au scos-o, chiar de frica unor controale ITM. Controale in timpul carora oamenii fara forme legale erau invitati "afara" din redactie.
e foarte trist ce spuneti:( Sesizare la ITM, cu toate problemele.
Desi, uneori pare greu, chiar imposibil de castigat intr-o asemnea situatie, pentru inceput vor veni cei de la ITM in control si se vor lamuri intr-o oarecare masura lucrurile.
E putin mai greu cu dreptatea la noi:(
@ramona.bosinceanu: ITM-ul a tot trimis controale, degeaba. Au scapat de fiecare data cu fata curata. Pana acum administratia ITM-ului local era in aceeasi barca politica si probabil de asta...
Incercati o sesizare la Inspectia muncii. Ei sunt forul tutelar al ITM. Cand vin in control vin angajatii Inspectiei muncii si cu un reprezentant al ITM. In aceste conditii, cam greu ptr ITM sa scoata fata curata angajatorului. Ptr ca sigur vor gasi la control problemele pe care le expuneti.
Si ca sa fortati nota trimiteti sesizarea si la sediul central din Bucuresti al Inspectiei muncii. Sunt salariati acolo mult mai rodati in astfel de controale. Puteti sa spuneti in sesizare si despre controalele facute de ITM si care au ramas fara rezultat. Chiar ar fi bine sa o faceti!
Reclamatie itm
culceaotilia
Buna ziua. In urma cu 8 luni de zile m-i s-a propus sa lucrez in functia de secretar la scoala din comuna unde locuiesc si am acceptat. De la inceput am vazut ... (vezi toată discuția)