avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CALIFICARE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CALIFICARE

As dori sa prezint o situatie putin mai deosebita. Conform Legii 196/2018 toate persoanele fizice care doresc sa practice meseria de administrator condominiu au obligatia de a obtine un certificat de calificare. Pana aici lucrurile sunt clare. Avem 2 situatii>
1. In tara, de-a lungul anilor foarte multe persoane au obtinut atestatul in baza unui curs de formare. Este clar ca acum trebuie sa obtina certificatul de calificare. Dar sunt si situatii in care multe persoane au obtinut atestatul in baza unui curs de calificare de 720 de ore pentru administrator imobil, ca urmare au o calificare obtinuta. Avand in vedere ca Standardul ocupational a fost modificat doare pe denumire nu si pe nivel de calificare, intrebarea mea este Ce lege i-ar putea obliga sa faca din nou calificarea????
2. Ce norme legale din Romania poate obliga o persoana care pentru standardul ocup[ational de nivel III studii medii fara bacalaureat, detine toate competentele(absolut toate, ex. pe constructii, contabilitate, juridic, managerial, cladiri) (conform planului de invatamant ) la nivel de specialist sa urmeze acest curs de calificare la care se poate inscrie numai cu diploma de 10 clase???
Da, sunt de acord cu faptul ca intreaga mea pregatire nu-mi va folosi la nimic daca maine vreau sa ma angajez coafor, sau bucatar. categoric imi trebuie un curs de calificare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2020
condrea narcisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: daneza_daniela , utilizator 14:36, 3 Martie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma aflu in situatia dvs, dar va atrag atentia sa nu faceti o mica confuzie: pentru a obtine un atestat de la primaria locala, trebuie sa te prezinti cu certificatul de absolvire al unui curs care sa dovedeasca ca esti pregatit in meseria de administrator - zic ei acum ... de condominii. Ce sa zic, au descoperit apa calda desteptii astia...

Personal abia astept sa mi se intample ceva (nu ai certificatul de absolvire in meseria de administrator de condominii, nu mai ai dreptul de a practica... ati inteles, da?)
Ei, am sa ma judec in contencios administrativ si am sa le solicit la toti gusterii acestia, ca daca vor asa, si ei sa urmeze din nou toate cursurile si scolile absolvite pana acum, pentru ca toate hartoagele lor nu mai sunt bune !
Iata ce mai zic:
- pe vremuri, personalul de curatenie se numea femeie de serviciu; daca, intamplator era un barbat pe aceasta functie, pe documentele de angajare trebuia, musai sa se numeasca femeie de serviciu;
- ei, inainte de modificarile aratate si de care dvs. personalul de curatenie de pe la asociatii se numesc acum ingrijitori de cladiri; bun, am zis, asa sa se numeasca:
- ei au sa vina acum "baietii" cu modificari - adica personalul de curatenie sa se numeasca, probabil, ingrijitori de condominii, iar soferii sa se numeasca conducatori auto, sau invers, ca nu mai stiu ce naiba mai vor...
Cum va spuneam, abia astept anul 2021, cand este termenul limita de modificat schimbarea.
Am sa mai intreb la mine la primarie, cum ramane cu celebrele atestate pe care onor dom' Primar le semneaza personal celor care le solicita.

Cu stima!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actualmente sunt 3 faze:
#1 curs de formare profesionala (acreditat ANC, cu formatori acreditati ANC); obtii o adeverinta ca ai urmat cursul (daca nu treci faza #2, ceea ce nu cred ca se intampla).
#2 certificat de absolvire se capata daca promovezi examenul (cu comisie ANC)
#3 atestat de la primarie pe baza #2 si alte 2 hartii.

Cum ati obtinut atestatele pe vechea lege? Din vagi amintiri se facea #1 (de cine erau acreditate cursurile, ce scrie pe hartiile dvs?) iar #3 se obtinea dand un examen la primarie dupa un regulament local, fiecare primarie dupa cum considera (unele dadeau numai grila, la altii dadeai si oral).

Intrebarea principala, aveti un certificat de calificare #2?
Actualmente se obtine "certificat de calificare profesionala" ca la orice meserie, cu stema tarii, cu antet de min muncii si min educatiei, cu timbru sec.

Alta intrebare ar fi daca pe hartiile pe care le aveti, pe legea veche, sunt trecute pe undeva competentele. Actualmente acestea sunt trecute pe suplimentul descriptiv al certificatului si sunt cele din noul standard ocupational de la pct 3.2 pag 3 -> [ link extern ]

Am senzatia ca in noul standard apar in plus competente digitale (mi se pare ca nici nu exista standard pt admin de imobile).
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2020
CipM, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi raspund singur.

Acum se obtin Certificate de Calificare Profesionala (CdCP), model -> [ link extern ]

Pe legea veche se obtineau Certificate de Absolvire (CdA), model -> [ link extern ]

Diferenta dintre ele apare in OG 129/2000.
Art 44:
(1) În funcție de tipul programului și de formele de realizare a formării profesionale, furnizorul de formare profesională autorizat poate elibera următoarele tipuri de certificate:
a) pentru cursuri de calificare sau recalificare și pentru ucenicie la locul de muncă, certificat de calificare profesională;
b) pentru cursuri și stagii de inițiere, precum și pentru cursuri și stagii de perfecționare sau de specializare, certificat de absolvire.


Pentru cazul administratorilor de blocuri:
- pe CdCP scrie ca s-a absolvit un curs de "calificare" de "administrator de condominii" de 720 de ore, pe anexa e defalcata teoria + practica (ucenicia).
- am vazut un CdA pe net in care cursul este de "specializare" "administrator de imobile" cu durata de 50 de ore.

Diferenta intre un CdA si un CdCP este precum diferenta intre o adeverinta de absolvire a unui curs de legislatie auto si dovada ca ai fost declarat admis la examenul auto cu politia (se face dovada competentei de punere in practica a cunostintelor teoretice).

Legea 196/2018 impune atestat care se obtine conf art 10 alin (6) pe baza de CdCP. Nicaieri in lege nu se face referire la CdA.
Legatura intre CdA si CdPC apare in standardul ocupational aprobat prin decizia ANC 140/2019 la pct 6.1 (posibilitatea de reducere a duratei cursului cu pana la 50%) conf art 7 alin 2^1 din metodologia aprobata prin ordinul comun min muncii si min educ 353/5202/2003:

Articolul 7
(1) Durata minima a programului de formare profesională, exprimată în ore de pregătire, pentru pregătirea teoretică şi practică, pentru care se eliberează certificat de calificare profesională, pe niveluri de calificare, este de:
a) 360 de ore pentru nivelul 1 de calificare;
b) 720 de ore pentru nivelul 2 de calificare;
c) 1.080 de ore pentru nivelul 3 de calificare.
(2) Timpul alocat programului de formare profesională va fi corelat cu scopul, obiectivele, conţinuturile şi strategiile de realizare
(2^1) În situaţia în care, în urma evaluării iniţiale sau în baza certificatelor de competenţă, se constată că participanţii la programul de formare profesională deţin anumite competenţe, durata pregătirii se va reduce corespunzător, fără a depăşi însă 50%, potrivit anexei nr. 3.


Initiativa USR de modif a L196 propune ca suficient un CdA pt eliberarea atestatului. Poate aveti noroc si trece.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
CipM, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salut, @CipM,
Multumesc pentru informatii.
Sunt in situatia in care am absolvit, poate printre primele cursuri de administratori din orasul IASI - numarandu-ma printre organizatori; practic, m-am ocupat de organizarea acestor cursuri deoarece la serviciul de baza, fiind inspector RU, aveam ca obligatii de serviciu si organizarea, evidenta, etc. a cursurilor de policalificare - la moda pe vremea aceea.
Nu mai lungesc vorba, am facut cursul,l-am absolvit, dupa care, la o perioada mai mare de timp, cand s-a organizat la Primarie o sesiune de examene in vederea obinerii atestatului, m-am prezentat acolo - comisie serioasa in frunte cu dom' primar. Da, examenul a fost tip grila la care era un punctaj minim oe care trebuia sa-l obtina candidatul, apoi a fost si o discutie libera (asa-zisul oral, adica trageai un bilet cu cateva intrebari si in plus de rezolvat o "problema" practica ...).
Pot sa-ti trimit o copie dupa certificatul meu de calificare cu toate cele specificate de catre tine mai sus si in plus atestatul de la primarie ( in profilul meu, gasesti adresa de mail de la asociatia noastra).
Pe baza unor certificate absolut identice, Centrul de calificare profesionala a adultilor care organiza aceste cursuri de (poli)calificare, dadea dreptul unor oameni sa practice meseria de sudori, liftieri, electricieni, electrostivuitoristi, macaragii si tot felul de alte meserii, altele decat meseria de baza - din acest motiv se chemau si "policalificare"...
Cum am spus, m-am ocupat personal de organizarea cursurilor cu personalul de locul meu de munca, iar in IASI am organizat primele cursuri de calificare in meseria de administrator de bloc - absolvite, cred ca de aproximativ 300-400, daca nu de 500 de cetateni si care acum, unii dintre acestia, inca mai practica aceasta meserie.
Repet, astept sa se "lege" de mine si mai discutam!

Am observat ca la cele doua postari de mai sus, " cineva" a considerat ca raspusurile dvs. nu sunt utile si le-a "articulat" cu minus... Asta este, iaca nu-i bine sa-i faci bine cetateanului, cu forta !
Stima,
Multumesc de info. Nu vreau copie, ar fi interesant doar numarul de ore trecut in CdA si numai daca îl aveti la indemana.
Nu ma pasioneaza numarul de plusuri sau minusuri. Eu daca dau minusuri (ynocentta e cam singurul abonat) mai si scriu ceva. Nu toti au barbatia sa o faca -- valabil si pt sexul feminin:)))

Alte discuții în legătură

Atestat administrator dritaS dritaS Am obținut atestatul de administrare imobile în urmă cu aproximativ 10 ani.In 2013 când era obligatorie înființarea unei persoane juridice privind ... (vezi toată discuția)
Administrator imobil caradis caradis Buna ziua. Daca am absolvit scoala de administratori acum 10 ani obtinand diploma de calificare profesionala este obligatoriu pentru obtinerea atestatului de a ... (vezi toată discuția)
Pfa administrator condominiu romica_mi romica_mi Dacă trec pe P.F.A. mai este necesară recalificare conform noii legi pentru funcția de administrator condominiu ? (vezi toată discuția)