avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tulburarea linistii locatarilor - Legea 61/1991
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tulburarea linistii locatarilor - Legea 61/1991

Buna ziua.

Avem o problema si v-am ruga sa ne oferiti niste sfaturi daca se poate.

In zona unde locuim, chiar langa blocul nostru se executa lucrari pentru constructia unui pasaj subteran intr-o intersectie.

Problema este ca, de cand au inceput lucrarile pentru introducerea unor piloti forati, in momentul cand utilajul care foreaza scoate pamantul si scutura acea cuva ca sa o goleasca, scoate un zgomot infernal care efectiv te trezeste din morti.

Problema nu este ca se lucreaza sau ca se face zgomot ziua, problema este ca de un timp au inceput sa lucreze si sa faca acest zgomot infernal pana la orele 00:30-01:00 noaptea.

Lucreaza zilnic, incep dimineata pe la ora 07:00 si continua pana seara la orele 00:30-01:00, rar este cand se opresc inainte de orele 00:00.

Lucreaza si sambata, si duminica (e drept ca duminica incep pe la 11:00 si termina mai repede).

S-a incercat sa se discute cu ei normal, omeneste, li s-a explicat ca, in special in timpul saptamanii exista oameni care merg la serviciu, se trezesc la ora 05:00-06:00 unii, altii au copii care sunt in clasa a 8-a sau a 12-a si pe langa ca nu pot invata ziua nici nu se pot odihni cum trebuie.

Niste vecini au sunat la politie, a fost politia, s-au oprit in acea seara, a doua zi au continuat pana la 22:30 iar a treia zi iar pe la 23;15 cineva a sunat la politie care au spus ca, colegii care au fost au verificat si ca au autorizatie de la Primarie sa lucreze pana la ora 00:00.

In legea 61/1991 nu scrie nicaieri ca primaria poate acorda dispensa sau ca ar exista exceptii.

Nu le-a cerut nimeni sa respecte la sange orele si fix la ora 22:00 sa se opreasca sau intre 13-14 sa nu faca nimic, dar cred ca este destul de rezonabil si suficient sa se lucreze intre orele 07:00 si maxim 23:00 astfel incat si lumea sa se poata odihni.

Va rog sa ne sfatuiti ce putem face in aceasta privinta, cui ne putem adresa?

Poate primarul sa le ofere printr-o autorizatie exceptie de la a respecta legea 61/1991?

La primarie nu are rost sa facem sesizare pentru ca lucrarea este contractata de primarie si de cate ori s-a vorbit cu ei au spus ca primaria ii preseaza sa termine cat mai repede.

Probabil unii locatari vor ajunge sa se imbolnaveasca de nervi iar altii din cauza lipsei de odihna pentru ca nu poti sa dormi doar 4-5 ore/noapte tot timpul.

Nu mai vorbesc de cei care se trezesc la 05:00 dimineata si risca sa aiba probleme la serviciu pentru ca lipsa de odihna iti confera o capactiate redusa de a presta orice fel de activitate.

Va multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi si raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
I0nutz83, utilizator
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 06:57, 31 Ianuarie 2020
Puteti depune o sesizare scrisa conform prevederilor OG nr. 27/ 2002 privind petitiile, semnata de mai multi locatari din zona deranjati de zgomotul nocturn, la primarie cu nr. de inregistrare/ data si sa solicitati luarea de masuri imediate pentru incadrarea in prevederile Legii nr. 61/ 1991 republicata.
Primarul nu are competente sa dea derogare de la lege. In speta, pastrarea linistii intre orele 22-8 si 13-14 este obligatorie.
Gasiti legea aici: [ link extern ]
Vedeti in special art. 2 pct. 25-27
Daca nu se iau masuri/ nu primiti raspuns scris de la primarie in termen de 30 de zile de la data depunerii sesizarii scrise puteti deschide actiune in contencios administrativ conform prevederilor Legii nr. 554/ 2004.
Pana raspunde primaria termina aia pasajul si oamenii sunt deja zombie. Oricum n-au treaba cu primaria nici daca ar exista un HCL scris iar deocamdata tot ce au e o poveste de adormit copiii spusa la telefon.

Mers in persoana la politie (nu aia locala ca e in slujba primariei) cu jalba scrisa. Incercat a intra la comandant sau cineva mai rasarit. Lasat jalba cu numar de inregistrare. Daca nu se rezolva in max 48h chemat toate televiziunile din lume, presa scrisa, online, pe oricine prindeti.
In timpul asta continuati sa chemati politia seara de seara, de mai multe ori, prin rotatie intre vecini, notati cat mai multe date (ora, numele agentilor, tot). Solicitati raspunsuri scrise in temeiul jalbei scrise ori de cate ori vi se serveste ceva verbal. Ideal ar fi sa implicati asociatia sau macar pe mai multi in chestiunea jalbei.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
CipM, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.

Asa cum si CipM bine a punctat, o adresa catre Primarie nu prea ne ajuta pentru ca sigur va raspunde in termenul maxim iar pana atunci foratul se va cam termina, mai au aproximativ 5 saptamani.

Momentan s-a discutat cu ei si s-a ajuns la un consens.

Daca se va continua asa vom incerca metodele propuse de CipM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Linistea publica - zgomot de la societatea comerciala situata la parter ElenaTrusca ElenaTrusca Buna Ziua, Am o problema cu linistea publica sau asa sa o pot numi ....Stau la etajul 1 si dedesubt este un coafor in renovare numai ca nu mai avem pic de ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii publice Duma Elena Duma Elena Locuiesc la casa si nu stiu ce trebuie sa fac cu acei vecini care pun muzica toata ziua la un volum maxim. (vezi toată discuția)
Zgomot masina gunoi dimineata CYB34 CYB34 Buna ziua, Locuiesc in zona Dr. Taberei, un cartier foarte linistit. Dimineata incepand cu ora 6:30 vine masina de gunoi si ma trezeste cu bubuieli ... (vezi toată discuția)