Salutare. Sunt proprietar din București și deținător de centrala termica de apartament. Adunarea generală a asociației a hotărât la renunțarea apometrelor individuale și calcularea consumului de apa la număr de persoane, iar în cazul meu să se calculeze la un număr dublu de persoane ( 1 pentru curentă = 2 calculate) motivul fiind consumul apei reci pentru încălzirea apei calde. Va rog sa îmi spuneți dacă este corect. Nemulțumirea este și mai mare deoarece vin in vizita persoane care nu mai pleacă până la împlinirea celor 14 zile de drept, iar eu trebuie să plătesc pentru toată lumea aceste pierderi ( pentru luna decembrie am platit aproximativ 45 lei de persoana). Va rog sa mă ajutați cum as putea rezolva această situație. Mulțumesc.
latka
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Este o hotarire ilegala.
Legea 196/2018 prevede:
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.
Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
Adunarea generala a proprietarilor nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor legale in vigoare
Atat timp cat legiuitorul a impus obligativitatea instalarii de aparate individuale pentru contorizat consumuri,adunarea generala nu are dreptul sa dispuna hotarari contrare