avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata consum energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata consum energie termica

Buna ziua,

Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare legata de plata consumului de energie termica.
In blocul in care locuiesc, sunt instalate repartitoare in toate apartamentele (mai putin cele care au centrala proprie). Pana in aceasta iarna, plata s-a facut in functie de optiunea fiecarui proprietar.Adica cine a vrut sa citeasca repartitoarele, a platit in functie de consumul inregistrat. Restul, au platit la pausal. Eu am fost unul dintre cei care au platit la pausal. In vara anului 2018, la o adunare generala a proprietarilor, s-a hotarat ca toata lumea sa plateasca la pausal. In luna octombrie 2018, administratorul a mers din apartament in apartament sa intrebe proprietariii cum vor sa plateasca consumul de energie termica, s-a completat intr-un tabel optiunea fiecaruia si s-a semnat.
Cand a aparut prima luna de intretinere ce continea si consum de energie termica, am observat ca s-a tinut cont de acel tabel, nicidecum de hotararea adunarii generale.
Intrebarea mea este daca s-a procedat corect pentru ca, din ce am citit eu, legal o hotarare luata in adunarea generala nu poate fi anulata printr-un tabel. Va rog sa imi spuneti daca s-a procedat corect/legal, explicatia presedintelui de asociatie a fost ca exista obligativitate ca toate apartamentele sa fie contorizate. De asemenea, va rog sa imi dati si un temei legal in ceea ce priveste aceasta procedura de calcul, eventual lege/articol/paragraf.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:14, 16 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Poate va ajuta urmatoarele dispozitii din legea 196/2018
ART. 32
(1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea
condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente,
montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate
individuala
, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum
si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea
calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile
mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura
interventiilor.
SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
ART. 83
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru:
apa rece si canalizare; apa calda de consum; energia termica, combustibilul si apa
rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea proprietatii individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul
contoarelor individuale, in functie de indexul repartitoarelor de costuri
, conform
normelor tehnice si metodologiilor elaborate de autoritatile nationale de reglementare
sau de autoritatile administratiei publice locale, sau in functie de alte criterii in baza
carora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislatiei si a reglementarilor
in vigoare.
In acest caz, administratorul are dreptate, chiar daca asociatia a votat ceva, primeaza prevederole legale.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns. Nu sunt lamurit in legatura cu hotararea adunarii generale. Din ce am citit si eu, o hotarare luata in adunarea generala nu este anulata decat in 2 cazuri: prin hotarare judecatoreasca sau prin vot, tot in adunarea generala. Mentionez ca nu este prima data cand presedintele de asociatie anuleaza de la sine putere o hotarare a adunarii generale. Problema mea este legata de acest fapt, nu neaparat de calculul consumului de energie termica.
Va multumesc,
Asa se intampla cand nu se cunoaste sau nu vrea sa se cunoasca legislatia, in speta legea 196/2018
Hotararile luate de adunarea generala se iau cu respectarea legislatiei, presedintele si comitetul executiv doar le executa.
Aceste hotarari trebuie avizate de cenzor, in speta, discutati cu cenzorul cum de a avizat asemenea hotarari, contrar prevederilor legale.
ART. 59
(1) Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de asociatia de
proprietari sa urmareasca aplicarea prevederilor prezentei legi de catre organele de
conducere ale asociatiei de proprietari si sa verifice executia bugetului de venituri si
cheltuieli conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, nu mai
mare de cinci.
Pentru o mai buna lamurire a dvs. in legatura cu atributiile fiecaruie ( A.G., Presedinte, Administrator, Cenzor ) cititi legea 196/2018- o gasiti pe net.
Cataline,
Hotararea de a se masura consumul de energie termica pentru incalzirea locuintelor s-a luat in AG, dar in anumite conditii - dintre care una foarte importanta a fost numarul de apartamente care au dorit acest lucru, dar nu mai putin de 80% din totalul scarii/blocului.
Ei, pe masura ce lumea s-a mai lamurit cu "beneficiile" acestor repartitoare, unii si-au achizitionat centrale de apartament, altii au trecul la incalzirea cu energie electrica.
Ceea ce zici tu, ca chiar in conditiile aratate, unii dintre proprietari au dorit sa li se repartizeze costurile cu incalzirea prin repartitoare iar altii la pausal (la apartamentele ramase bransate la sistemul centralizat) - este total gresita si nu stiu daca ati hotarat aceasta in AG! Chiar daca ati hotarat aceasta in AG, hotararea este ilegala si oricare dintre proprietari putea contesta in instanta acea hotarare. Daca nu s-a contesta, asta este, mergeti inainte!
Acum, daca discutam despre ce era la voi, unii la pausal si altii cu repartitoare, in mod normal nu te-ar fi avantajat sub nicio forma si daca vrei putem dezvolta subiectul.
Acum, daca oamenii doar din scara ta au hotarat altfel - printr-un tabel, este foarte bine. Sa stii ca acel amarat de tabel tine loc de hotararea, doar a proprietarilor din scara/blocul unde locuiti.
In situatia de acum,cand aveti si energie termica de la sistemul centralizat, dar si proprietari care si-o procura singuri, as. prop. trebuie sa le repartizeze costuri cu incalzirea si celor din urma. Aceasta repartizare trebuie facuta dupa anumite criterii, discutate si rasdiscutate, aici pe forum si chiar nu mai vreu sa starnesc disputa.
Chiar te rog sa mai vii cu amanunte.
Succes!
Adunarea generala nu are autoritatea si competenta sa adopte hotarari contrare dispozitiilor in vigoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie ordin nr. 343 din 13/07/2010 nicusorb nicusorb Buna ziua, Exista vreo posibilitate de a contesta acest ordin ? Metoda de calcul nu este corecta. S-a vehiculat ca in Germania, Franta, Austria etc tot ... (vezi toată discuția)
Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura ... Nadoi Nadoi Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit mihaip2 mihaip2 Buna ziua, Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate ... (vezi toată discuția)