Fiul meu este incarcerat la Rahova.
Deocamdata in spitalul Penitenciarului, fiind dependent de heroina.
Faptele pt care a fost judecat au fost in ordine invers cronologica faptuirii:
- Trafic de droguri pt care a primit 4 ani cu suspendare sub supraveghere.
- Delapidare (el zice ca vreo 7000RON, firma pagubita zice ca dublu fara sa poata dovedi exact cat este pt ca nu exista un proces verbal de predare a cardului de benzina de pe care a delapidat suma).
Judecarea s-a facut in ordine invers cronologica faptuirii (intai a fost judecat pt traficul de droguri)
ambele fapte s-au judecat deabia dupa ce a faptuit-o si pe cea de-a doua;
s-au faptuit la 2-3 ani una dupa alta
Intrebari:
1)
se poate invoca aceasta intarziere ca o disfunctionalitate a justitiei ca sa primeasca pedeapsa cea mai mica(2 ani pt delapidare) si nu 4 ani(pt trafic de droguri) ?
Si daca se mai poate face ceva in acest moment, el fiind deja incarcerat si sentinta fiind, inteleg, definitiva, trebuind sa efectueze pe cea mai mare de 4 ani?
Adica daca se mai poate redeschide procesul invocand de ex ca el nu si-a dat seama ca nu face bine ce face si faptul ca nu s-a judecat imediat prima fapta l-a incurajat sa mai faca si alta?
2) Cum mai suna noul Cod Penal? stiu ca, dupa vechiul cod, daca avea o purtare buna ii mai reducea un an si daca mai iesea si la munca, ii mai reducea inca un an. A ramas la fel?
3) Si alta intrebare daca stie cineva.
La urma urmei cel mai important pt el este sa nu mai fie ademenit cu droguri.
Acum la Rahova nu a mai luat droguri si nu-mi vine sa cred cat este de normal si arata si mult mai bine decat cand era afara.
Intrebarea, e adevarat delicata, este daca mai exista un alt penitenciar in tara in afara de Rahova (eventual mai aproape de Bucuresti)unde nu se introduc droguri?
Eventual sa aiba si regim (semi) deschis ca sa poata iesi la munca?
4) Este posibil sa primeasca invoire de sarbatori? E incarcerat pe 24 nov 2009.
Eu incerc sa va raspund, din ce am mai auzit pe la portile penitenciarului:
2) Poate intra in comisie pentru eliberare conditionata dupa ce executa 2/3 din pedeapsa. La 4 ani, asta ar insemna cam 2 ani si 8 luni.
Pentru munca se castiga o zi la 4 de munca. Asta inseamna cam 5 zile pe luna (consideram 20-21 lucratoare), cam 2 luni la un an de executare. Daca ma insel, chiar rog pe cineva sa ma corecteze, ma intereseaza direct calculele astea.
3)Depinde ce intelegeti prin "aproape de Bucuresti". Jilava sigur nu e o varianta buna. La fel cum nici Rahova nu este chiar atat de ferita pe cat crede omul de buna credinta care trece prin toate filtrele de verificare....Din spusele altora, Tulcea ar fi un loc fara dependenti de droguri, insa ramane de verificat daca nu cumva ii incarcereaza numai in unitatile care pot face fata unor cazuri speciale...
4) daca a inceput pe 24 nov, abia in jur de 15 decembrie ar trebui sa poata intra in comisia de stabilire a regimului. Nu vreau sa va dezamagesc, dar nici sa va faceti sperante. Nu va primi invoire prea curand . Nici nu cred ca va doriti cu adevarat, in libertate ar fi mult mai expus unei posibile tentatii si recaderi in patima.
In privinta savarsirii faptelor si a dozarii pedepsei,trebuiesc vazute rechizitoriul si hotararea de condamnare pentru a exista o imagine corecta asupra starii de fapt si a celei de drept.Daca sunt mai multe pedepse aplicate,in general,se dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai mare,in aceasta situatie ,din relatarile dvs.,pedeapsa de 4 ani ,rezultand ca fiind cea mai mare pedeapsa aplicata.Problema "cu nu si-a dat seama ce face"este valabila numai in anumite conditii expres prevazute de lege(lipsa de exercitiu,amenintarea,stare de ebrietate sau droguri impuse,etc),deci acest motiv,chiar nu apare ca "viabil".Problemele legate de incarcerare,de locul unde detinutul executa pedeapsa le puteti rezolva,mergand cu un memoriu in audienta la Administratia Nationala a Penitenciarelor,aflata in Bucuresti,pe str.Maria Ghiculeasa,langa strandul Tei.
In general,cel mai bun loc de detentie este considerat,cel mai apropiat de domiciliul apartinatorilor,bineninteles tinand cont si de regulamentele in viogoare
Multumesc mult.
ralumat zice ca:
"Poate intra in comisie pentru eliberare conditionata dupa ce executa 2/3 din pedeapsa. La 4 ani, asta ar insemna cam 2 ani si 8 luni.
Pentru munca se castiga o zi la 4 de munca. Asta inseamna cam 5 zile pe luna (consideram 20-21 lucratoare), cam 2 luni la un an de executare"
deci nu sunt separate reducerile astea? pt munca si pt buna purtare?
adica pana nu executa 2/3 din pedeapsa nu intra in discutie pt reducere?
si deci vreducerea de 1/3 din pedeapsa este maximum ce poate obtine?
am auzit ca in nord(Iasi, Botosani) nu prea se introduc stupefiante in penitenciar. dar e departe rau(noi suntem din Bucuresti).
Si la Poarta Alba (Dobrogea) dar nu stiu daca prinde Poarta Alba.
Putem sa-i trimitem pachet prin posta, bani, ceva?
Cand iese ce se intampla daca nu achita suma delapidata?
Ba da, se aduna. Practic puteti socoti acum asa: are de executat 2 ani si 8 luni. Daca va iesi la munca, mai castiga 2 luni la un an. Adica ar putea face cerere pentru comisie cam peste 2 ani si aprox 5 luni. Ce se intampla dupa, depinde de comisie si de ce s-a intamplat pe parcursul detentiei. Cateodata aproba din prima, altadata resping si poate face cerere de comisie dupa expirarea unui anumit termen....
Socotelile astea sunt asa, modo-groso.
Nu sunt foarte sigura, dar parca exista un Ordin care interzice primirea de pachete prin posta, spunand ca aprovizionarea detinutilor se poate face de la magazinul penitenciarului.
Eu cred totusi ca pentru psihicul ambelor parti (atat al dvs, cat si al lui), e mai bine sa fie intr-un loc unde poate fi vizitat cat mai des. Lasand la o parte noua viata cu care e nevoit sa se acomodeze, nu-i va fi comod sa vada ca toti cei din jurul lui sunt cautati saptamanal, numai el nu...
Despre neachitarea sumei delapidate, nu stiu decat ca daca exista ceva pe numele lui, atunci se va pune sechestru in vederea recuperarii prejudiciului. Daca nu, in clipa in care va avea venituri, executorul judecatoresc va pune poprire pe salariu (maxim 30%), pana la constituirea intregii sume. Mi se pare ca mai e ceva legat de reabilitare, nu se poate realiza decat daca e totul platit, dar nu stiu exact, un consultant e mai in masura sa ne spuna.
I-a stabilit regimul de pedeapsa? Cum se descurca ? Dar dumneavoastra?